“Meer vrouwen in de techniek is geen doel op zich”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Meer vrouwen in de techniek is geen doel op zich”

Hollander Techniek won dit voorjaar de allereerste Techniek Inclusief Award. Verrassend, vooral ook voor henzelf: de Apeldoornse totaalinstallateur is totaal nuchter over inclusiviteit. “We willen gewoon dat iedereen zich hier veilig voelt en kan zeggen waar ze behoefte aan hebben.”

Hoewel ze er trots op zijn bij Hollander Techniek, staat de kersverse Techniek Inclusief Award niet op een prominente plek in een van haar vijf vestigingen in Nederland. Nou okee, tijdelijk dan: voor de foto staat het kunstwerkje even op de balie bij de entree. De prijs voor het beste inclusiviteitsbeleid onder grote techniekbedrijven is voor het bedrijf vooral een mooi compliment, maar geen hoofdzaak. Annieke Nagtegaal, HR Business Partner bij Hollander Techniek, twijfelde zelfs  of ze zich wel zouden inschrijven voor deelname. “Eigenlijk past het niet in ons nuchtere bedrijfs-dna. Je doet de dingen die je doet  niet voor de bühne maar eerst en vooral omdat je erin gelooft.” Waarom Hollander Techniek dan toch meedeed aan de Inclusief Award? “Ik denk dat we met onze aanpak andere bedrijven kunnen inspireren.”

Ook Nagtegaal krijgt af en toe jeuk van de term ‘inclusiviteit’.

Nagtegaal geeft het eerlijk toe: ze krijgt af en toe jeuk van de term ‘inclusiviteit’. Volgens haar werkt het ‘quotadenken’ in de hand, waardoor bedrijven zich kunnen blindstaren op het aannemen van werknemers met een bepaald geslacht of achtergrond. “Daarmee loop je het risico dat een 45-jarige man zonder handicap bijna wordt uitgesloten voor een functie omdat anderen voorrang krijgen. Het gaat om de beste persoon op de beste plaats.” Inclusiviteit draait voor Hollander Techniek om andere zaken: “We willen gewoon dat iedereen zich hier veilig voelt en kan zeggen waar ze behoefte aan hebben.”

Open cultuur

Een aantal jaar geleden begon Hollander Techniek actiever na te denken over een inclusiviteitsbeleid. Volgens collega Rob Beekhuis, Directielid Financieel, Mens en Organisatie, deed zijn bedrijf dat toen om de verkeerde redenen. “Ons doel was vooral aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt. Maar dan ga je al snel mee in het spoor van concurrenten en mist de intrinsieke motivatie.”

Beekhuis en Nagtegaal gingen terug naar de basis: welk inclusiviteitsbeleid past nu echt bij ons? Beekhuis: “Hollander Techniek was altijd al een bedrijf met een cultuur waarin men het graag samen doet. We hielden al veel rekening met elkaar, waarbij veel ruimte is voor een open discussie. Dat werd het uitgangspunt: een cultuur creëren waarin iedereen zich vrij en welkom voelt, ongeacht zijn/haar achtergrond.”

Ga je aan de slag met inclusiviteit? Blijf dan trouw aan je kernwaarden!

Dicht bij je kernwaarden blijven. Dat is volgens Beekhuis een gouden tip voor techniekbedrijven die ook werk willen maken van hun inclusiviteitsbeleid. “Wij zijn in kaart gaan brengen wat we al doen aan inclusiviteit en wat we nog wilden betekenen. Die ambities hebben we opgehangen aan de Sustainable Development Goals, de SDG’s. Dat is een erkende kapstok waarmee je op 17 concrete vlakken kunt zeggen: hier wil ik op inzetten en dit wil ik er dan aan gaan doen.”

Karaktereigenschappen

Dat momenteel 11% van de 600 medewerkers van Hollander Techniek vrouw is, is een natuurlijk gevolg van dat beleid. Net als dat er bij de installateur mensen werken met een beperking, en met afstand tot de arbeidsmarkt. Nagtegaal: “Het is niet eerlijk als je bepaalde geschikte cv’s laat liggen omdat je van tevoren weet dat je zoek bent naar een specifieke groep, bijvoorbeeld vrouwen. Wij zeggen: het aandeel vrouwen in de techniek moet geen doel op zich zijn.”

Hollander Techniek kijkt bij selectieprocedures verder dan opleiding en kennis. Beekhuis: “Welke persoonlijkheid heeft iemand en welke competenties brengt iemand mee, of kan die goed ontwikkelen? Past dit bij Hollander Techniek, dan kunnen wij de kennis en opleiding wel aanvullen.”

Luisterend oor

Praten en vooral: luisteren, daar zit volgens Beekhuis de crux als je inclusief wilt zijn als werkgever. “Vraag gewoon aan je collega’s wat zij ergens van vinden. En houd daar rekening mee.” Dat deed Hollander Techniek ook voorafgaand aan de huidige nieuwbouw en herinrichting van haar vestigingen. “Als werkgroep Sociaal en Inclusief zitten we aan tafel bij het besluitvormingsproces. Wij kijken mee door de bril van al onze 600 medewerkers en we vragen het onze mensen heel concreet: wat heb jij nodig om je veilig te voelen en je werk prettig en goed te kunnen doen? Vervolgens komt er in een vestiging een invalidetoilet, of een gebeds- of stilteruimte. Niet standaard omdat het moet, maar wel als een van onze mensen daar behoefte aan heeft.”

Branchebrede uitdagingen

Uitdagingen zijn er ook. Hollander Techniek houdt graag rekening met de privéomstandigheden van haar medewerkers. Aandacht en ruimte voor ‘thuis’ hoort daarbij. De vraag hoe de zaken thuis lopen, is een vast onderdeel bij de jaarlijkse voortgangsgesprekken. “Techniek, vooral in de buitendienst, draait om projecten. Je start om 7 uur, dat is moeilijk combineren met bijvoorbeeld mantelzorg. We zijn daar als bedrijf nog zoekende in. Daar heeft onze hele branche nog een slag in te maken”, zegt Nagtegaal.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!