Fors minder afval: installateurs vermijden verpakkingen

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/Fors minder afval: installateurs vermijden verpakkingen

Goed nieuws: dankzij het Brancheplan Verpakkingen verbruiken 35 grote techniekbedrijven 10% minder papieren en kartonnen verpakkingen en 12% minder plastic.

Die resultaten hebben Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (FEDET) onlangs bekendgemaakt. De installatiebranche overhandigde in maart 2022 zijn Brancheplan Verpakkingen aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Doel: in 2025 minimaal 20% minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken. Bovendien moeten die verpakkingen dan meer gerecycled en hergebruikt worden en volledig recyclebaar zijn. De verpakkingen waar het om gaat zijn onder meer plastic, piepschuim, karton, lijm en inkt.

Meer data nodig

Om te kunnen minderen moet je eerst weten hoeveel verpakkingen je als branche gebruikt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat dat monitoren en publiceerde begin dit jaar een nulmeting. Daarbij kwam al een van de problemen naar boven. Niet elk bedrijf kan de tonnage aan gebruikte verpakkingen meteen met een druk op de knop uit zijn computer toveren. Uiteindelijk kreeg IenW van 25 bedrijven de gegevens: vijf fabrikanten, vijf groothandels en vijftien installateurs. Zij kochten in 2021 – het jaar dat als referentiejaar dient voor de reductie – 4991 ton aan papier en karton in en 610 ton plastic. Vijf fabrikanten en groothandels kochten 40,8 ton aan stickers en etiketten in. Om te bepalen hoeveel procent daarvan uit gerecycled materiaal bestond, ontbraken voldoende data. Wel werd meer dan 90% van de verpakkingen ingezameld voor recycling.

Voorbeeld voor andere branches

Bij de start van het brancheplan haakten tien bedrijven aan: Croonwolter&dros, Aalberts, EQUANS, Kuijpers, Rensa, Schneider Electric, SPIE, Technische Unie, Unica en Wasco. Inmiddels doen 35 bedrijven mee en zijn ook grote partijen als Dura Vermeer, TBI, Remeha en Hanzestrohm aangesloten. Die bedrijven hebben het gebruik van verpakkingen fors verminderd. Ook plakken ze inmiddels 13% minder stickers op verpakkingen en in 16% van de gevallen kiezen ze voor een duurzaam alternatief voor het bedrukken van emballage.

Kijk hier naar een video over de eerste resultaten van het Brancheplan Verpakkingen:

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is tevreden over de eerste resultaten. “Het mooie van dit plan is dat de partijen die deelnemen dat niet doen omdat het moet, maar omdat ze er zelf in geloven. Als sector zetten we hiermee een flinke stap op weg naar een circulaire economie. Hopelijk zijn we daarmee ook een voorbeeld voor andere branches.”

Directeur Anne-Jaap Deinum van FEDET roemt de samenwerking binnen het brancheplan. “Dit is een ultiem voorbeeld van optimale ketensamenwerking. Als fabrikanten, groothandel en installateurs elkaar op deze manier weten te vinden is er veel mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we de doelstellingen gaan halen.”

In hele keten

Techniek Nederland is de ondernemersorganisatie voor de technieksector en vertegenwoordigt meer dan 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche. Is 35 deelnemers aan het brancheplan dan niet wat weinig? Volgens woordvoerder Dick Reijman gaat het om de grotere fabrikanten en leveranciers. “Als die het verpakkingsmateriaal verminderen werkt dat door in de hele keten, dus ook bij de installateurs”, legt hij uit. “Het gaat uiteindelijk om alles wat in de installatiebranche verpakt wordt. CV-ketels, warmtepompen, omvormers, badkamers, wc’s, zonnepanelen, maar ook de stekkers en bekabeling. Niet alleen voor consumenten, maar ook bij grotere installaties voor de industrie of bijvoorbeeld ziekenhuizen.”

Drie werkgroepen

Om de plannen in de praktijk te brengen, zijn drie werkgroepen gestart: Inkoop, Pilots en Monitoring. De werkgroep Inkoop ontwikkelde inkoopvoorwaarden voor verpakkingen. De werkgroep Pilots ging aan de slag met zes concrete proefprojecten: kratten, bakken en retourafspraken, QR-codes, wisselbox, piepschuim, zakjes verdunnen en afbreekbaar maken en afvalloze bouwplaats. De monitoring is op verzoek van de branche in handen van Rijkswaterstaat. Op basis van de ervaringen in het eerste jaar zijn de doelstellingen van het Brancheplan inmiddels aangescherpt.

Bron: Change Inc.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!