Netcongestie kost de Nederlandse economie € 10 tot € 40 miljard per jaar. Dit meldt het FD op basis van een rapport van de Boston Consulting Group (BCG). In het oplossen daarvan spelen installateurs een hoofdrol.
Door bovenmatige drukte op het elektriciteitsnet kunnen bedrijven en woningbouwprojecten niet tijdig worden aangesloten, wat leidt tot economische verliezen en stagnerende groei. Volgens het rapport komt de grootste schade voort uit gemiste kansen voor bedrijven, doordat zij vanwege de netcongestie niet kunnen uitbreiden. Ook vertraagt de netcongestie de energietransitie, doordat duurzame energieproducenten zoals zonne- en windparken hun opgewekte stroom niet kunnen leveren aan het net. BCG becijfert dat momenteel zo’n 20.000 bedrijven op de wachtlijst staan voor een netaansluiting.
Oplossingen en aanbevelingen
BCG doet een aantal aanbevelingen om deze problemen op te lossen. Eerste en meest logische is het versneld uitbreiden en verzwaren van het stroomnet. Een andere optie is om bestaande infrastructuur zwaarder te belasten. Dit houdt in dat de buffers die nu worden gebruikt om stroomstoringen op te vangen, tijdelijk aan andere projecten worden toegewezen. Hoewel dit het risico op storingen vergroot, zou het de druk op het net kunnen verlichten.
Een ander belangrijk aspect dat wordt genoemd, is het stimuleren van flexibiliteit in het energiegebruik. Met name grote energieverbruikers kunnen hieraan bijdragen door hun stroomafname af te stemmen op de momenten waarop het net minder belast is. Dit vraagt om de installatie van slimme technologieën en energieopslagsystemen, zoals batterijen, om het verbruik te optimaliseren.
Flexibele contracten
Ook de wet- en regelgeving moet anders, benadrukt het rapport. Zo zouden de vergoedingen voor flexibele contracten voor grootverbruikers aantrekkelijker moeten worden gemaakt, zodat bedrijven eerder bereid zijn om hun energieverbruik aan te passen. Momenteel blijkt minder dan 0,1% van de grote bedrijven een flexibel contract te hebben, wat veel te laag is om de druk op het stroomnet effectief te verlichten.
BCG waarschuwt dat als deze maatregelen niet snel worden doorgevoerd, de schade voor de Nederlandse economie alleen maar zal toenemen. Zonder ingrijpende aanpassingen in het stroomnet en het energiebeleid, kan de congestie het economisch herstel na de coronapandemie ernstig belemmeren, en zal de energietransitie stagneren.
Hoofdrol voor installateurs
De oplossing voor deze netcongestie ligt voor een groot deel in handen van installatieprofessionals. Peter Telgenkamp, voorzitter van de Werkgroep Ondergrondse Infratechniek (OI) van Techniek Nederland en commercieel directeur van de Siers Groep, wijst erop dat de samenwerking tussen netbeheerders, aannemers en installateurs essentieel is om de benodigde infrastructuur snel en efficiënt aan te leggen. “Met het Nationaal Uitvoerings Akkoord hebben we afgesproken om versneld te gaan bouwen. Dat betekent dat er op grote schaal straten worden opengebroken en netwerken worden verzwaard”, aldus Telgenkamp in een interview op De Makers van Morgen.
Innovaties zoals voorgemonteerde kabels en stekerbare netwerken kunnen dit proces aanzienlijk versnellen. Telgenkamp pleit voor de ‘tandartsmethode’ om het werk efficiënter te verdelen. “Door de taken te verdelen over specialisten kunnen we meer werk verzetten in minder tijd. In plaats van jaren, kunnen we daarmee binnen enkele weken hele wijken voorzien van nieuwe, zwaardere netwerken”, voorspelt Telgenkamp.
Inzetten op energieopslag
Ook op het gebied van energieopslag spelen installateurs een cruciale rol. Ruud Schenk, Algemeen Directeur van Equans Infra & Energy, ziet in batterijopslagsystemen een belangrijke oplossing voor de congestie op het net. “Grootschalige energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie. Door energie op te slaan tijdens pieken, kunnen we het net ontlasten en zorgen voor een stabiele energievoorziening”, aldus Schenk op De Makers van Morgen. Het door Equans geïnitieerde project voor een 45 MW/90 MWh batterij in Dordrecht is een van de vele voorbeelden van hoe installateurs overal in Nederland bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere energievoorziening.
Conclusie
Installateurs spelen een onmisbare rol in het vergroten van de capaciteit van het stroomnet en het implementeren van slimme oplossingen zoals energie- en warmteopslag. De komende jaren bieden enorme kansen voor installateurs om zich te profileren als sleutelspelers in de energietransitie.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!