nhow-hotel-buitenzijde-overdag

nhow Amsterdam RAI: een duurzame driehoeksrelatie

Met het wereldwijd vermaarde architectenbureau OMA als ontwerper krijgt de Amsterdamse Zuidas er opnieuw een icoon bij. Het nieuwe nhow Amsterdam RAI is na opening niet alleen het grootste hotel van de Benelux, maar kreeg ook een markante vorm. Inspiratie deden de ontwerpers op bij RAI zelf: het Signaal, de reclamezuil die sinds de opening van de Europahal in 1961 voor het complex staat.

De vorm van nhow Amsterdam RAI is een ontwerp van OMA, het bureau van de legendarische Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het nieuwe hotel dat 10 januari de deuren opent voor publiek bestaat uit 3 liggende, verspringende driehoeken. Samen met hun verbindende kolommen met maar liefst 10 liftschachten en een trappenhuis, reiken ze tot een hoogte van 91 m. De vorm vindt zijn oorsprong in de iconische reclamezuil die al sinds jaar en dag voor de RAI staat.

meeting-room-nhow

Het hotel heeft straks 650 kamers en wordt daarmee het grootste hotel van de Benelux. Op de bovenste verdieping: een skybar met uitzicht over de stad en de Zuidas en een tv-studio. Het streven is met het hotel een BREEAM Outstanding-duurzaamheidscertificering te behalen. Hiervoor wordt onder andere een uitgebreid pakket aan isolatie, verlichtings- en verwarmings/koelingstechnologie toegepast. Hoofdaannemer Pleijsier besteedde de installatiewerkzaamheden uit aan Tecco Installaties.

Geïntegreerde aanpak

Het bijzondere ontwerp van nhow Amsterdam RAI maakt dat architect, bouwer en installateur extra nauw moeten samenwerken. In het ontwerp is gerekend met een lage plafondhoogte met weinig ruimte voor werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Vandaar dat ook de installaties al in een zo vroeg mogelijk stadium zijn mee-ontworpen in BIM.

Op plaatsen is het ontwerp ook licht aangepast op wat technisch mogelijk of noodzakelijk is. Maar ook in de uitvoeringsfase lopen bouw en installatie in elkaar over. En aangezien een deel van de installaties wordt ingestort in beton, is Tecco al vroeg in het project begonnen met de aanleg.

nhow-met-vis-balie

Tecco Installaties installeerde, programmeerde en testte de regeltechniek en alle werktuigbouwkundige installaties voor verwarming en luchtbehandeling. Daarnaast was het bedrijf verantwoordelijk voor de installatie van sanitair en riolering, waterleiding en de sprinklerinstallatie en de overdrukinstallaties.

Het hart van de installaties bevindt zich in de installatieruimte in de tweede driehoek. Alle installaties komen samen in een gebouwbeheersysteem. Hierin zijn alle kamers gekoppeld zodat het energiegebruik tot op kamerniveau wordt bewaakt.

Voor verwarming en koeling maakt het nieuwe hotel gebruik van een combinatie van technieken. Allereerst is daar de warmtekoudeopslag in combinatie met stadsverwarming. Verder vindt er warmteterugwinning plaats in de luchtbehandelingsinstallatie die bestaat uit twee luchtbehandelingskasten van 38.000 m³/h lucht. Op die manier wordt warmte en koude zoveel mogelijk op locatie opgewekt.

Rookmachines

Voor een optimale BREEAM-score moet de energieconsumptie van het gebouw zo laag mogelijk blijven. Vandaar dat waar mogelijk met energiezuinige installaties wordt gewerkt. Maar ook wordt de energie voor zo ver mogelijk lokaal opgewekt. Onder andere doordat de entree en het dakterras zijn uitgerust met energieopwekkende vloeren. Maar het overgrote deel van de energie komt van zonnepanelen waarvan er duizenden vierkante meters komen te liggen op het dak van de RAI-hallen.

nhow-met-verlichting

Vorm en functies dicteerden ook dat er extra aandacht is gegaan naar de veiligheid. Royal HaskoningDHV maakte samen met de architect, installatieadviseur en de brandweer een brandveiligheidsplan en het integrale plan voor de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie en de daarmee samenhangende blusinstallatie. Ook dit weer in overleg met de installatieadviseur.

Een opvallend punt hierin was de aandacht die moest uitgaan naar technische oplossingen om het mogelijk te maken in de tv-studio zonder problemen rookmachines te gebruiken. Zo zorgen een unieke vorm én een unieke combinatie van functies weer voor unieke installatietechnische oplossingen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!