Opvallend: Joe Doucets ‘windmolenmuur’ gaat in productie!

Had jij ‘m al gezien, de windmolenmuur van ontwerper Joe Doucet? Zijn ‘energie-producerende windturbine-schutting’ wordt realiteit. Dit najaar starten eerste pilots, bestellen kan vanaf 2025.

Sinds hij in 2021 een concept voor een energieopwekkende schutting vol windmolentjes onthulde, heeft ontwerper Joe Doucet eraan gewerkt om zijn idee verder te verfijnen en daadwerkelijk tot leven te brengen. Die tijd is nu gekomen met de lancering van Airiva, een modulaire roterende windturbinewand bestemd voor installatie op stadsgebouwen en infrastructuur.

Hogere opbrengst

Het concept anno 2024 heeft een flinke sprong gemaakt sinds de eerste charmante schetsen uit 2021. Het idee was toen om een bewegende muur met 25 verticaal-assige turbines te bouwen – kleine windmolentjes als het ware – elk aangesloten op een generator. Samen zouden die theoretisch een piekvermogen kunnen opleveren van 10 kilowatt.

Aardige cijfers, maar vrij optimistisch, was de reactie van deskundigen. Volgens voorzichtiger schattingen zou zo’n systeem in de dagelijkse praktijk hooguit pakweg 80 kWh produceren. Dan heb je wel een heeel lange schutting nodig voor een beetje opbrengst!

Andere turbinebladen

Daarom ging Doucet terug naar de tekentafel. Samen met zijn partners ontwikkelde en testte hij na het eerste oogstrelende concept maar liefst 16 verschillende turbinebladconfiguraties. Daaruit selecteerden ze er vier, waarna ze de keuze na uitgebreid testen verder terugbrachten tot twee. Uiteindelijk kreeg een schroefvormig ontwerp de voorkeur.

Na verdere verfijning koos Doucet voor een fors bredere opzet met een systeem dat bestaat uit twee vierkante segmenten van 2,1 x 2,1 m (1,05 m diep) met in elk segment vier turbines, plus een hub-eenheid voor de besturings-, communicatie- en energiebeheersystemen. Pre-production Airiva units are expected to start customer pilots in the second half of this year, a head of initial orders from 2025

Nu: circa 2.200 kWh

Dat hielp! Met acht turbines produceert zo’n unit naar schatting circa 2.200 kWh per jaar. Nog altijd niet mega in het grote geheel der dingen, maar toch al snel de helft van een gemiddeld Nederlands huishouden. Zelfs een gemiddeld huishouden in de VS, waar het elektriciteitsverbruik veel hoger ligt dan hier, zou dan genoeg hebben aan vijf van zulke units voor 100% van de elektriciteitsbehoefte.

Snelwegen en bruggen

Toch zijn woningen niet eens de primaire doelgroep voor Airiva. De bedenkers zien vooral mogelijkheden langs snelwegen en bruggen, op campussen van bedrijven of universiteiten, op luchthavens, havens en grote bedrijventerreinnen of bijvoorbeeld logistieke centra.

Schone energie dichtbij brengen

“Airiva is een modulair, schaalbaar en slim windenergiesysteem dat bestaat uit een reeks verticale windturbines binnen een eigentijds frame”, zegt Doucet in een recente LinkedIn-post. “Het verhoogde ontwerp speelt een betekenisvolle rol in de adoptie en integreert binnen de architectuur en infrastructuur van onze stedelijke en voorstedelijke landschappen om schone energie dichter bij de plek te brengen waar we wonen en werken.”

Bestellen vanaf 2025

Airiva en het ontwerp van de turbineschutting bevinden zich nog in de prototypefase. Maar de ambities zijn duidelijk: in de tweede helft van dit jaar wil het beginnen met pilots met pre-productie units bij klanten voordat de orderboeken in 2025 worden geopend.

En de kosten? Er zijn nog geen harde cijfers bekend, maar op de website belooft Airiva dat de totale kosten per kWh in lijn zullen zijn met die bij gebruik van andere kleinschalig gedistribueerde schone energiebronnen. De pilots van komend halfjaar zullen dat moeten uitwijzen.

Niet wachten?

Wil je ook energie uit je schutting, maar niet wachten tot Doucet klaar is met testen? Het kan ook nog simpeler, zoals blijkt uit dit voorbeeld in Amsterdam.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!