Amsterdammer ‘hot news’ met schutting van zonnepanelen

De Makers van Morgen/Amsterdammer ‘hot news’ met schutting van zonnepanelen

Zonder dat-ie het wist, was Johan van der Veldt uit Amsterdam begin april internationaal nieuws. Zijn bijzondere schutting verscheen in de Financial Times bij een item over dalende prijzen van pv-panelen. “Die zijn zo goedkoop, ze worden zelfs als schutting gebruikt”, schrijft de Britse zakenkrant.

De Financial Times deelde onlangs een grafiek waarop duidelijk te zien is dat de kosten van de zonnepanelen de afgelopen jaren flink zijn gedaald. De krant verwacht dat het wereldwijde aanbod van zonnepanelen eind dit jaar drie keer zo hoog zal zijn als de vraag. Dit zou komen door een hoge productie van zonnepanelen in China.

“Zonnepanelen zijn zo goedkoop dat we ze overal neerzetten”, zegt een deskundige tegen de krant. “De installatiekosten zijn vandaag de dag het belangrijkste obstakel, de panelen zelf zijn ongelooflijk goedkoop”, zegt een ander.

Destijds stuk duurder

Huiseigenaar Johan van der Veldt heeft naar eigen zeggen niet kunnen profiteren van die lage prijzen. “Ik heb de panelen al een paar jaar staan. Toen ik ze kocht waren ze nog niet zo goedkoop.”

Bekijk het bericht van Financial Times over Johan ook op Instagram.

Van der Veldt plaatste vier jaar geleden twintig zonnepanelen als schutting. Dat deze foto nu internationaal wordt opgepakt, vindt hij leuk én verrast hem tegelijkertijd. “Ik had de zonnepanelen al liggen. Eerst wilde ik ze óp de schutting plaatsen.” Maar die wilde hij slopen, dus maakte hij een nieuwe schutting van de panelen.

Energieconsultant

Dat deed hij op advies van energieconsultant Gideon Goudsmit. Die zegt dat zonnepanelen die als schutting worden gebruikt, meer energie opleveren dan zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. “De zonnepanelen zijn tweezijdig. Ze kunnen daarom meer én langer zon opvangen gedurende de dag”, legt hij uit.

Andere bijzondere energie-schutting bekijken? Check ook deze creatieve ‘windmolenmuur’

Hoeveel energie precies wordt bespaard, hangt af van de plek waar de zonnepanelen worden geplaatst. Uiteraard geldt: hoe meer zon, hoe beter. “Als je dubbelzijdige zonnepanelen op een weiland plaatst zonder schaduw brengen die per dag zo’n 30 tot 40% meer energie op in vergelijking met zonnepanelen die op het dak worden geplaatst.”

Andere innovaties met zonnepanelen

Zonnepanelen worden tegenwoordig niet alleen op het dak geplaatst of als schutting. Er zijn ook andere manieren om zonnepanelen te plaatsen. “Je kunt zonnepanelen gebruiken als zonwering boven het raam. Ook kunnen ze het dak vervangen in plaats van geplaatst worden op het dak, zoals recent is gebeurd. Of zoals hier is als schutting”, zegt Goudsmit.

Zonnepanelen als dakplaten (links) en als zonwerende gevelbekleding (rechts).

(Bron: RTL Nieuws.)

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!