Slager wordt airco-specialist: het verhaal van zij-instromer Frank

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Slager wordt airco-specialist: het verhaal van zij-instromer Frank

“Ik werk als HVAC technician in opleiding bij installatiebedrijf Verkerk in Vlaardingen. HVAC is de afkorting van heating, ventilation en air conditioning. Dat is eigenlijk een andere term voor luchtbehandeling in kantoorgebouwen. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met een leertraject bij Verkerk en gestart met de mbo-opleiding werktuigkundige installaties.”

In de slagerij had ik te maken met koelinstallaties, zo kwam ik op het idee.

Waarom stapte je over naar de techniek?

“Voorheen werkte ik in een slagerij, waar ik heel lang ben blijven hangen vanuit een bijbaan. Inmiddels ben ik een alleenstaande vader van een zoontje van vijf jaar en dat is lastig te combineren met het werk in een slagerij. Ik wilde gewoon iets anders doen en ook weer eens iets anders leren. Toen ben ik gaan nadenken over waar ik goed in ben en wat de mogelijkheden waren.”

En waarom het HVAC?

“In de slagerij had ik te maken met koelinstallaties en zo kwam ik eigenlijk op het idee om me in de techniekbranche te verdiepen. Ik wist dat er in de techniek een groot personeelstekort was en ik ben vrij handig, dus ik zag wel mogelijkheden voor een overstap. Via de NVKL, de branchevereniging luchtbehandeling en koudetechniek, ben ik toen bij Verkerk terecht gekomen.”

Wat was je eerste indruk?

“Ik heb met iemand van HR en mijn huidige leidinggevende het eerste gesprek gehad. Dat klikte meteen goed en het voelde als een positief verhaal. In dat gesprek hebben we het gehad over de mogelijkheden en voorwaarden. Vervolgens hebben we vrij snel een plan gemaakt voor mijn ontwikkeling en ben ik gestart met mijn mbo-opleiding. Dat gaat hartstikke goed. Vanochtend heb ik mijn laatste cijfer binnen gekregen, dat was een 7,2. Ik moet nog één vak herkansen en dan ben ik klaar.”

Wat is je grootste uitdaging?

“Ik ben begonnen met het schoonmaken en onderhouden van de installaties, dat heb ik nu wel onder de knie. Momenteel is het mijn grootste uitdaging om alles door te hebben van de techniek. Hoe werkt het allemaal precies en hoe los je problemen op? Daarom loopt ik nu ook één dag per week mee op storingen. We zoeken defecten op en vervangen beschadigde onderdelen.”

Stuur mij maar op pad met ervaren monteurs – daar leer ik het meest van!

Hoe bevalt het om te leren & werken?

“Heel goed. Verkerk is een kwalitatief goed leerbedrijf. Ik weet waar ik terecht kan en er is een duidelijke lijn. Ik heb ook écht het gevoel dat ze naar me luisteren. Ze helpen me om vaart te houden in mijn ontwikkeling. Ik wil niet stil gaan staan. Als ik zou moeten wachten op de start van een nieuwe opleiding, moet ik me er straks weer helemaal toe zetten om eraan te beginnen. Ik vraag de planners ook zelf wel eens om mij op pad te sturen met ervaren monteurs. Zo leer ik het meest en kan ik mij het beste ontwikkelen in mijn vak. Als ik mijn mbo-opleiding afgerond heb, ga ik meteen door met de F-gassen opleiding, een opleiding tot koelmonteur.”

Hoe zie je jouw toekomst in de installatietechniek?

“Rooskleurig! Er zijn veel mensen nodig in de techniek en ik denk dat dat altijd wel zo zal blijven. Bedrijven trekken echt aan je. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden binnen mijn baan, ook al ben ik nog aan het leren. Ik denk dat ik binnen vijf jaar wel naar een leidinggevende rol door kan groeien.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!