In het Utrechtse Leidsche Rijn is De Sportcampus straks als eerste grote bestaande gebouw in Nederland volledig aardgasvrij en energieneutraal zónder het netwerk extra te belasten: het haalt zijn energie uit zonnepalen en -collectoren met waterbuffers als ‘warmtebatterij’.
NUOVO Scholen en de gemeente Utrecht investeren samen in het aardgasvrij en energieneutraal maken van het gebouw, dat ongeveer drie voetbalvelden groot is. De schone energie wordt opgewekt op het dak, met 700 zonnepanelenwaar en 300 zonnecollectoren. Twee enorme waterbuffers ter grootte van twee wedstrijdzwembaden slaan de zonnewarmte op: een ‘koude’ en een ‘warme’ bron. Deze reservoirs worden aangelegd naast de campus, die het Leidsche Rijn College en een sporthal huisvest, op vijf meter diepte onder de grond, met nog een derde reserve-reservoir. Het reservoir met koud water levert het gebouw verkoeling in de zomer, waarna het opgewarmde water het warme reservoir instroomt. Daar kan het door de zonnecollectoren en zonnepanelen op het dak verder worden opgewarmd, tot maximaal 95 graden.
‘Warmte- en koudebatterij’
De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg gaf op 23 mei het startschot voor de aanleg van de waterbuffers. “Deze waterbuffers werken straks als een soort warmte- en koudebatterij voor het gebouw”, zegt Eerenberg. “In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw ermee verwarmd. Deze nieuwe vorm van energieopslag heb ik op deze schaal nog nergens anders gezien.”
Deze vorm van energieopslag biedt een belangrijk voordeel: terwijl schone energiebronnen zoals zonnepanelen en bijvoorbeeld windmolens hun energie real-time aan het netwerk toevoegen, en daardoor mede zorgen voor piekbelasting van het energienetwerk, speelt dat bij waterbuffers niet.
Smart Building
De besturing van het systeem is gekoppeld aan een Smart Building platform. Dat analyseert automatisch het energieverbruik op basis van trends, gebruikersgedrag en weersinvloeden. Zo zorgt het bijvoorbeeld dat ruimtes die niet in gebruik zijn ook niet worden verwarmd. Ook weet het systeem dat de kachel minder warm hoeft te staan als de zon ergens naar binnen schijnt.
De Sportcampus moet aan het begin van het nieuwe schooljaar volledig aardgasvrij en energieneutraal zijn. Meer weten over dit project? Het hele verhaal lees je op Duic.nl
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!