“Hoe vol is het e-net? Nou, zó vol dus!”

De Makers van Morgen/“Hoe vol is het e-net? Nou, zó vol dus!”

We horen er steeds vaker over: het elektriciteitsnet raakt overbelast door de snelle groei van elektrisch rijden, zon- en windenergie en all-electric bouwen. Maar hoe vol is het net nou écht? Dat zie je hier.

De Capaciteitskaart Elektriciteitsnet van Netbeheer Nederland (regionale netbeheerders zoals Enexis, Liander en Stedin) toont de drukte op het hoogspannings- en middenspanningsnet en bevat twee lagen. De landkaart liet al zien waar nog transportcapaciteit beschikbaar is voor invoeding van bijvoorbeeld zonne-energie. Dankzij toevoeging van een tweede laag kun je ook de capaciteit zien voor Afname.

Opvallend rood

Met name de kaart voor Invoeding kleurt gevaarlijk rood. Daar is sprake van ‘structurele congestie, nieuwe aanvragen voor transport worden niet gehonoreerd’. Dat is slecht nieuws, want daardoor is er dus in grote delen van het land niet of nauwelijks meer ruimte voor uitbreiding. Piet Jan Heijboer, directievoorzitter van Croonwolter&dros, waarschuwde in ons recente Spraakmakers-interview al voor de congestie op het stroomnet  en sprak van een ‘wake-up call’.

Zelfs in gebieden zonder kleur is capaciteit niet altijd gegarandeerd, benadrukt de kaartenmaker. Voor grote nieuwe aansluitingen zijn vaak speciale maatregelen nodig; deze kaarten geven slechts een indicatie.

Let op: de kaarten tonen de situatie op het hoogspannings- en middenspanningsnet voor aansluitingen van 3 x 80 Ampère of groter. De kaart geldt nadrukkelijk niet voor consumenten met een huisaansluiting op wijkniveau – het laagspanningsnet. 

(Bericht en visual bijgewerkt op 8 september 2022.)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!