Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Homij trots op Strijp-S West: Voorbeeld van samenwerking

Samenwerking is geen loze kreet binnen Homij. Dus laten we regelmatig zien dat we als partnerbedrijven toegevoegde waarde leveren. Zoals bij project Strijp-S West. Daar waren Dubotechniek en Homij eind vorig jaar samen verantwoordelijk voor de WKO-installatie, de aansluiting op het bestaande bronnensysteem en de distributie van de warmte, koude en warm tapwater.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wie vroeger Eindhoven zei, had het over Philips. Wie straks Eindhoven zegt, heeft het over Strijp-S. Deze bruisende hotspot – midden in het hart van de lichtstad, omringd door voormalige Philipsgebouwen – is klaar om ontdekt en bewonderd te worden. Of nog beter: om ‘bewoond’ te worden. Dat laatste kan bijvoorbeeld in projectdeel Strijp-S West; daar werden vorig najaar vier woontorens en in totaal 233 appartementen opgeleverd. De torens zijn elk vernoemd naar een bekende persoon uit de Philips-dynastie: Frits, Frederik, Maria en Benjamin.

SamenwerkingGeen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In lijn met het innovatieve karakter van Philips, ligt ook bij de realisatie van de installaties het accent op ‘vernieuwing’. “En dat is waar wij om de hoek komen kijken,” aldus Frans van den Bogaard, Projectleider Homij. Als Frans over ‘wij’ spreekt, heeft hij het over Homij en Dubotechniek. Sinds 1 januari 2021 is laatstgenoemde specialist in warmtepompen onderdeel van Homij. “Deze nieuwe samenwerking heeft bij dit project meteen tot resultaat geleid.” Zo leverde Dubotechniek de WKO-installatie ONE met een totaal vermogen voor de warmtelevering van 763 kW en voor de koudelevering van 382 kW. De installatie bevat o.a. 3 warmtepompen, twee booster warmtepompen en een TSA bron van 80 m3/h.

Bestaande broninstallatie

De belangrijke uitdagingen bij dit project vormden de aansluiting van de WKO-installatie op het centrale bronnensysteem en de realisatie van de transportleidingen naar de appartementen. “Het gaat hier om een bestaande broninstallatie, die ongeveer tien jaar geleden door Homij zelf is aangelegd. Destijds is bij deze installatie gekozen voor de aanleg van een soort van ‘verdeelstation’, bedoeld voor vijf projecten. Strijp-S West was toevallig het vijfde project, dus dat kwam goed uit!”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Voor wat betreft de distributie van warmte en koude door de gebouwen, leverde Dubotechniek eigen ontworpen en geprefabriceerde afleversets (skids) voor warm tapwater, koeling en verwarming af en zorgde Homij voor de bijpassende transportleidingen. “Let wel, tot aan de deuren van alle 233 appartementen en commerciële ruimtes in dit project. Over grootschalig en ingrijpend gesproken.”

Pure winst

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Inmiddels zijn alle appartementen al verkocht en zijn de bewoners vooral te spreken over de centrale ligging en over het comfort. Ook Frans is blij en kijkt tevreden terug op het project. “Onze samenwerking met Dubotechniek laat zien dat we als één bedrijf, één totaalconcept kunnen aanbieden en realiseren. In dit verband: van opwekking tot afgifte van warmte en koude in appartementen. Dat noem ik pure winst.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!