“Techniekpromotie op scholen: het werkt écht!”

Van de Velde Installatiegroep in Yerseke pakt schaarste aan technisch talent aan bij de bron, door gastlessen te geven op scholen en leuke wedstrijden te organiseren die kinderen de techniek laten ontdekken. Directeur Marijn Meijboom heeft draaiboeken liggen voor bedrijven die dit ook willen doen. ‘Zo kunnen we de vijver waaruit we talent vissen, groter maken.’

Waar liepen jullie tegenaan?

“Wij willen als bedrijf van onderaf groeien. Dus zelf jonge mensen opleiden, zodat we het Van de Velde-DNA erin kunnen stoppen. We willen ieder jaar 5-10% groeien en dat betekent 6-10 leerlingen per jaar erbij. Basisscholen besteden weinig tot geen aandacht aan techniek. De docenten vinden het niet interessant of hebben er geen middelen voor. Veel ouders zien hun kind liever achter een beeldscherm werken dan met hun handen. Dat is wel aan het veranderen, maar we hebben nog een weg te gaan. Kinderen komen dus niet in aanraking met techniek en weten niet hoe mooi het vak is.”

Wat heb je daar op verzonnen?

“In plaats van scholen de schuld te geven, zijn we zelf aan de knoppen gaan draaien. Wij investeren in het enthousiasmeren van schoolkinderen en studenten voor de techniek. Dat doen we al veel langer, maar sinds een jaar of tien doen we dat structureel met gastlessen, workshops en doe-middagen. We hebben draaiboeken klaarliggen voor elke techniekpromotie en er zijn genoeg medewerkers die zich er met plezier voor inzetten.”

Hoe doe je dat in de praktijk?

“In het begin benaderden we zelf basis- en middelbare scholen. Inmiddels kloppen zij bij ons aan voor een lesje techniek. En we organiseren ieder jaar een techniek-challenge. Normaliter is dat bij ons in de werkplaats, maar in coronatijd pakten we het anders aan. We deelden 400 bouwpakketjes uit bij zes basisscholen in de regio. Daarvan maakten de kinderen molens of vliegtuigjes die ze op zonnecellen tot leven moesten brengen. Ze werden uitgedaagd om vlogs en foto’s te maken tijdens het proces. De lol die zij erin hadden was echt mooi om te zien. Voor een nieuw project ben ik in gesprek met een maatschappelijke organisatie die kinderen helpt hun talenten te ontdekken. Niet alleen maar aandacht voor leren, maar ook voor goed kunnen bewegen, dingen maken en/of creatief zijn.”

Wat kost het/wat moet je er voor doen?

“Zelf ben ik zo’n 2 uur per week hier mee bezig. Onze mensen die gastlessen en workshops geven, doen dat bij elkaar zo’n 200 uur per jaar en we hebben een totaalbudget van 15-20.000 euro.”

Wat levert het op?

“Wij hebben zelf nu 12 jongens in dienst die ooit bij een doe-middag met ons bedrijf in aanraking kwamen. Maar uiteindelijk doen we het natuurlijk voor de hele branche, om de vijver groter te maken waar we allemaal in vissen. Maar er is nog iets anders. Omdat het schoolsysteem in Nederland vooral gericht is op leren, zijn het altijd dezelfde kinderen die goed presteren. Tijdens een techniekles ontdekken sommige kinderen dat zij ook ergens goed in zijn. Het is zo mooi om te zien dat kinderen die in de klas vaak door de ‘beter presterende’ leerlingen geholpen moeten worden, nu juist de ‘studiebollen’ aan de hand nemen. Dat geeft zelfverzekerdheid bij een groep kinderen die vaak in een hoekje wordt weggezet. Het basisonderwijs heeft helaas de kennis, de middelen en de tijd niet om spelenderwijs met techniek bezig te zijn. Om technisch talent boven te doen drijven. Dus doen wij dat zelf maar.”

Dus, netto een aanrader?

“Zeker. Het werkt echt. Vooral in het basisonderwijs, waar kinderen nog geen keuzes hebben gemaakt, ontdekken ze hoe leuk techniek eigenlijk is.”

Als ik dat zelf ook wil doen, waar moet ik dan vooral rekening mee houden?

“Doe het niet om het personeelsbestand op korte termijn uit te breiden. Doe dit omdat jij intrinsiek gemotiveerd bent en een grotere vijver wilt voor de hele branche. Weet dat de leerlingen die jij enthousiast maakt misschien wel de techniek ingaan, maar niet per se voor jouw bedrijf gaan werken. En stuur iemand naar scholen die boeiend kan praten voor kinderen. Een gedetailleerde uitleg van hoe een warmtepomp werkt, gaat geen enkel kind overtuigen. Houdt het leuk, maak het creatief en laagdrempelig.”

Ook werven op scholen?

Jet-Net & TechNet helpt bedrijven in contact te komen met scholen. Ze bieden informatie, activiteiten, materialen, tips en inspiratie die je helpen om kinderen op basisscholen te enthousiasmeren voor de techniek. Kijk voor meer info op tnl.nu/jet-net.

Voor middelbare scholen: kijk bij Jet-Net & TechNet op ‘Bedrijven/Samenwerken met VO’. Ook Wij Techniek helpt een handje. Met voorlichtingsmateriaal waarmee je leerlingen kennis kunt laten maken met de technische installatiebranche. Kijk op tnl.nu/wij-techniek.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!