De recente uitzending van VPRO Tegenlicht ‘De Nieuwe Elite’ over werken in de techniek heeft veel losgemaakt. Glashelder werd duidelijk dat het tekort aan technici snel oploopt, tot 30.000 of zelfs 60.000. ‘Technici zijn onmisbaar’ hoor je nu overal, op scholen en zelfs in de Tweede Kamer.
Heb jij de uitzending al bekeken? De boodschap was urgent: we staan aan de vooravond van de grootste verbouwing van Nederland. De komende decennia gaan technici de dienst uitmaken. Installatiebedrijven stevenen af op een tekort van 20.000 tot 30.000; in de meest zorgelijke voorspelling van de SER komt de techniek straks zelfs 60.000 mensen tekort. Van loodgieters en lassers tot kabeltrekkers, buizenleggers en specialisten in de digitale infrastructuur.
Technici onmisbaar
De uitzending heette niet voor niks ‘De Nieuwe Elite’: het besef groeit met de dag dat we zonder goed opgeleid technisch personeel never nooit de ambitieuze (klimaat)doelstellingen gaan halen. Technici zijn onmisbaar, en dat moet iedereen weten! “Het pure vakmanschap is de laatste twintig jaar verslonst in de beeldvorming”, aldus Doekle Terpstra. “Terwijl deze mensen de makers van morgen zijn. Zíj zijn bepalend voor het antwoord op de vraagstukken rondom bijvoorbeeld de energietransitie.”
Goed geld verdienen
In de uitzending komen diverse technici aan het woord, zoals loodgieter Mo Talbi en Sven Gravesteijn die in de techniek volop werk hebben en daar heel goed mee verdienen – vaak meer zelfs dan hoger opgeleide leeftijdgenoten. En dat niet alleen: “De jongere generatie wil een goede boterham verdienen én maatschappelijk een grotere bijdrage leveren“, merkt Terpstra. “Ze willen werken in een sector die het verschil gaat maken, zoals de installatietechniek en de maakindustrie.”
Succes met vakwerk
Het voorbeeld van Mo Talbi inspireerde journaliste Linda Akkermans tot een verhelderende column in het AD; GroenLinks-kamerlid Kauthar Bouchallikht noemde de uitzending (en collega Talbi persoonlijk) zelfs in de Tweede Kamer in een debat over de energietransitie en waar we de mensen vandaan moeten halen die te realiseren.
Ook scholen lieten zich door die uitzending inspireren om techniekonderwijs stevig op de kaart te zetten. Zo maakte het Insula College vmbo in Dordrecht een toffe video die de boodschap voor jongeren treffend neerzet: ‘Jij bent booming!’
Tegenlicht-uitzending terugkijken? Je ziet ‘m hier:
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!