Testen en nog eens testen: zo weet je zeker dat een tunnel veilig is

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/Testen en nog eens testen: zo weet je zeker dat een tunnel veilig is

Voordat de 2,5 km lange, geboorde Corbulotunnel in de N434 bij Leiden midden volgend jaar open kan, moeten alle 54(!) installaties grondig getest en goedgekeurd met maar liefst 113 protocollen. Een megaklus op zich! Hoe ze dat flikken? Dat vertellen testmanagers Hans Pos van Croonwolter&dros en Maikel Balster van Provincie Zuid-Holland.

Wat testen jullie allemaal?

Maikel: “Alle 54 tunneltechnische installaties, zoals de matrixborden, de ventilatoren en de verlichting. Met in totaal 113 testprotocollen kijken we of alle bijbehorende systemen werken. Dan heb je het over computers, software en alle afzonderlijke onderdelen, zoals bijvoorbeeld luchtsensors, camera’s en lichtarmaturen. We testen alles op zich, maar ook in samenhang met elkaar. De ventilatoren moeten bijvoorbeeld ook correct reageren op een rookmelding.”

Hans: “Als Comol5 doen wij eerst zogeheten pre-tests. Daarmee testen wij een installatie voor de volle 100%. Als er weinig of geen bevindingen zijn, melden wij Maikel en zijn team dat de installatie ook samen met hen getest kan worden. Dat gebeurt dan steekproefsgewijs. Want als je bijvoorbeeld alle 120 camera’s wil testen, ben je dagen bezig. Bovendien is het niet nodig. Een steekproef is voldoende.”

Hoeveel mensen zijn daarbij betrokken?

Maikel: “In totaal zo’n 50 tot 60 personen, voor het uitvoeren van alle tests en de communicatie richting de andere belanghebbenden.”

Hans: “Wij plannen de tests en organiseren daar de benodigde hulpmiddelen en mensen bij, soms ook van de leverancier. Het testprotocol stemmen wij af met Maikels team. Daarna begint de test. Sommige aanwezigen gaan dan mee de tunnel in, anderen blijven op de bedienplek om te kijken welke meldingen of storingen binnenkomen. Als de test klaar is, bespreken we eventuele bevindingen. Ook bepalen we hoe erg zo’n bevinding is: fataal, kritisch, ernstig, onjuist of cosmetisch. Soms zijn Maikel en ik het niet met elkaar eens en dan voeren we daar een discussie over. Zo houden we elkaar scherp.”

Maikel: “Dat is alleen maar goed. We hebben allebei een bepaald belang en een bepaalde verantwoordelijkheid: Hans als opdrachtnemer, ik als opdrachtgever. Het gaat erom dat we elkaar begrijpen. We komen er tot nu toe bij elke bevinding wel uit.”

Wat houdt dat eigenlijk in, ‘een bevinding’?

Hans: “Dat iets niet werkt zoals het hoort. Het gebeurde bijvoorbeeld toen we de speakers testten, die bij een calamiteit mededelingen doen voor de automobilisten in de tunnel. De stem uit de speakers was goed verstaanbaar, maar sommigen bleken defect te zijn. Dat lossen we dan op. Tot nu toe hebben we 17 bevindingen gehad. Voor zo’n groot project zijn dat er niet veel.”

Maikel: “Klopt, 17 bevindingen tot nu toe valt mee. Voordat alle installaties naar de tunnel zijn gebracht, zijn ze uitgebreid getest in onze teststraat in Eindhoven. Dat lijkt een arbeidsintensieve aanpak, maar we plukken er nu de vruchten van. Doordat alles in Eindhoven getest was en alle bevindingen toen al zijn opgelost, komen we nu niet veel meer tegen. Er hoeft dus ook weinig in de tunnel opgelost te worden.”

Hoe ver zijn jullie inmiddels?

Hans: “Van de 113 testprotocollen hebben we er 24 gedaan. We zijn maart dit jaar begonnen en hopen alles in maart 2024 afgerond te hebben.”

Maikel: “Over het testen en het resultaat van wat we tot nu toe gedaan hebben, heeft Omroep West een leuk filmpje gemaakt. Dat geeft een aardig beeld van wat dit allemaal inhoudt.”

Hoe belangrijk is het dat alles wordt getest?

Maikel: “Zonder testen kan de tunnel niet open. De testresultaten maken het aantoonbaar dat je als project voldoet aan de wet- en regelgeving. Maar we hebben ook tests uitgevoerd die nodig waren om te zien of Comol5 gedaan heeft wat Provincie Zuid-Holland als opdrachtgever met hen heeft afgesproken.”

Hans: “We willen met het testen zekerstellen dat we een goede en veilige tunnel opleveren. Dat gaat verder dan het moment van opening, want we kijken ook of het toekomstige onderhoud goed en veilig kan gebeuren.”

Maikel zit al bijna 6 jaar bij dit project, Hans net een half jaar. Hebben jullie mooie dingen meegemaakt?

Hans: “Toen het van de zomer zo’n mooi en warm weer was, liep iedereen te puffen van de hitte. Maar wij hebben toen tijdens het testen af en toe hele dagdelen in de tunnel kou staan lijden.”

Maikel: “Rijkswaterstaat beheert de komende jaren met Comol5 de tunnel en daarom lopen zij ook mee met het testen. Zij tonen zich positief over de kwaliteit van het geleverde product, maar ook over de rust die wij uitstralen tijdens het testproces. Dat is natuurlijk mooi om te horen.”

Wat zijn straks jullie laatste acties binnen dit project?

Hans: “De laatste testen en de multidisciplinaire oefening, met onder meer alle hulpdiensten erbij.”

Maikel: “Na de openstelling van de tunnel zal ik nog een tijdje ondersteuning verlenen, op verschillende fronten. Het gaat erom dat de tunnel in alle opzichten – vanuit de techniek, de automobilisten, de hulpverleners en andere gebruikers – zo optimaal mogelijk gaat functioneren.”

Wil je meer weten over het testen inclusief FAT, SAT, ISAT, SIT en MDO? Je leest het hier.

(Bron: Croonwolter&dros.nl)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!