Van loopbaancoach naar engineer: Olivier ontwerpt nu installaties

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Van loopbaancoach naar engineer: Olivier ontwerpt nu installaties

“Ik heb vijf jaar anderen geholpen bij het nadenken over hun carrière en het vinden van de juiste studie. Dat deed ik in het begin met plezier, maar in het laatste jaar voelde ik mij vaak moe en gestrest. Het was tijd voor iets compleets anders. De beroepskeuzetests die ik normaal aan anderen voorschotelde, vulde ik nu zelf in. Dat was wel een aparte situatie.”

En, wat kwam eruit?

“Jezelf testen is heel raar, dus ik heb uiteindelijk toch maar een loopbaancoach in de hand genomen. Heel duidelijk kwam naar voren dat ik in de techniek wilde gaan werken. Specifieker nog: van engineering ging mijn hart sneller kloppen. Maar engineering is heel breed. In eerste instantie leek Constructeur Werktuigbouwkunde mij heel interessant, maar Gebouwgebonden Installatietechniek bleek beter bij mijn wensen te passen.”

Maar je had niet de juiste opleiding?

“Klopt, ik heb maatschappelijke werk en dienstverlenging gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Online kwam ik uit op het zij-instroomprogramma Be an Engineer. Via hen sprak ik met verschillende bedrijven, waarbij het met Unica het beste klikte. Uit die gesprekken kwam ook de bevestiging voor een geschikte studie: een associate degree in Gebouwgebonden Installatietechniek, een opleiding van 2 jaar.”

Ik ben nu aan het eind van mijn eerste jaar en heb al een 3D leidingtracé getekend voor een project met 267 woningen

Van fulltime werken terug naar student, pittig?

“Met een hypotheek en een kind op komst was het een risico. Maar als je niet gelukkig bent met je carrière móet je die stap gewoon maken. Mijn familie en vrienden steunden mij en Unica Building Projects kwam met een goed plan en fijne voorwaarden. Zij betalen een passend loon volgens de voorwaarden van Be an Engineer. Toch prettig in mijn nieuwe situatie, als werkend student.”

Wat biedt je nieuwe werkgever nog meer?

“Ik krijg heel veel kansen om mijn studie in de praktijk te brengen. Ik ben nu aan het eind van mijn eerste jaar en heb al een 3D leidingtracé getekend voor een project met 267 woningen. Ook denk ik mee over installatie-vraagstukken van een renovatieproject in een oud schoolgebouw. Bij het renovatieproject loop ik mee op de bouw. Die combinatie is leuk en leerzaam; ik krijg echt het gevoel dat ik al verantwoordelijkheid draag. Op het project waar ik het 3D leidingtracé tekende, lopen wij voor op schema. Zo heb ik de tijd om opdrachten uit te zoeken en uit te werken. Tijd die ik wellicht bij andere projecten niet zou hebben. Ik bof echt met deze werkgever!”

Hoe ziet een gemiddelde week van je eruit?

“Naast mijn studie kijk ik bij Unica overal mee, ik heb veel taken tegelijk. Zo werk ik op kantoor aan 3D-modellen en zoek ik dingen uit voor de bouw, maar ben ik ook vaak in de bouw te vinden. De eerste maanden stond ik alleen maar met de voeten in de klei, puur om een gevoel met de bouw te krijgen. Want hoe lang duurt nou zo’n project? Welke materialen gebruiken ze? Hoe werken de verschillende installaties en welke pas je waar toe? Heel handig om te weten als je vanuit kantoor op de computer 3D-installaties ontwerpt.”

Hoe bevalt je carrièreswitch?

“Heel goed. Het werk in de techniek past echt bij mij. Het gezamenlijk werken aan een installatie vanaf punt nul en concreet resultaat zien, is mooi. Natuurlijk, sommige grotere projecten duren jaren, maar bij een kleiner project zoals de renovatie van de school heb je snel eer van je werk. Een dag per week ben ik daar op locatie en werk ik mee. Daar leer je zoveel van.”

Nog grote dromen?

“Op dit moment denk ik wekelijks na over wat ik precies wil. Ik heb de ambitie om hoofd engineer te worden. Soms denk ik nu nog wel: dat is nog een ‘ver van mijn bedshow’. Maar dan kom ik steeds tot de conclusie: dit past bij mij. Dit kan ik! Ik weet nog niet zeker of ik het wil combineren met 3D-tekenen, wat ik nu het meeste doe. Maar die mogelijkheid is er wel. Ik ben nu dus nog aan het ontdekken. Een ding staat echter vast: in deze wereld wil ik verder.”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!