Een tijdje liep Sidney Nepomucena (31) achter de vuilniswagen. Tegenwoordig is hij Elektromonteur Zonnepanelen voor het Rijswijkse BY Projects. Zo helpt hij Nederland verduurzamen. “Ik ben erg trots en wil dit nog heel lang doen. Het is echt fantastisch werk.”
Hoe komt een vuilnisman op het dak terecht?
“Een vriend van mij werkte al als Elektromonteur Zonnepanelen. Hij zei: kom eens kijken. Ik vond het werk meteen zo fascinerend. Ik ben nooit meer weggegaan.”
Kon je gelijk starten?
“Op het VMBO had ik gelukkig de techniekkant gekozen. Ik wist dus best al veel van elektrotechniek, maar had met mijn diploma nog niets gedaan. Ik moest mijn kennis eerst wel wat opvijzelen. Ik ging dus terug naar de schoolbanken én aan de slag in de proefruimte van BY Projects. Die proefruimte is een plat dak waarom je de belangrijkste dingen rondom het leggen van zonnepanelen leert. Niet alleen de montage van de zonnepanelen en het elektrische gedeelte, maar ook veel over de veiligheid. Je werkt toch hoog boven de grond.”
Hoe krijg je een zonnepaneel het dak op?
“Eventjes met een zonnepaneel een laddertje op is er niet bij. Veel te wankel. We werken altijd met stevige steigers die we verankeren aan de grond én aan het dak. En we dragen een veiligheidsharnas. Bovendien moet je als je richting de dakrand werkt ook voldoen aan allerlei veiligheidseisen. Bij harde wind of neerslag gaan we het dak niet op. Dan beginnen we met werkzaamheden binnen.”
Wanneer ben je een volwaardig elektromonteur zonnepanelen?
“Wil je echt alle facetten van het installeren van zonnepanelen beheersen, dan moet je diverse opleidingen volgen. Zo heb ik het NEN 1010 certificaat gehaald, wat nodig is als je met zonnepanelen werkt, ook heb ik de certificeringen om te werken met omvormers en om aan de slag te gaan met de installatie binnen. De zonnepanelen moeten immers in huis of op kantoor intern worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.”
Ben je nu uitgeleerd?
“Zeker niet. Momenteel ben ik halverwege een zesweekse cursus om batterijen aan te sluiten op omvormers. Als ik daarvoor slaag heb ik er wéér een certificaat bij en kan ik nog meer werkzaamheden verrichten. Zo wil ik mij blijven ontwikkelen, want de solartechniek staat niet stil. De technologie wordt alsmaar slimmer en compacter.”
Laatst logeerden we vanwege een groot project een week in een bungalow met zwembad.
Werk jij altijd in dezelfde regio?
“Nee, door heel Nederland, van Groningen tot Maastricht. Als we een meerdaagse klus hebben ver van ons hoofdkwartier in Rijswijk, dan overnachten we vaak in de buurt van het project. Laatst hadden we een groot project in Apeldoorn en verbleven we een week in een bungalow met zwembad met een paar collega’s. Heel gezellig. Je sluit dan een dag hard werken af met een welverdiende duik!”
Heb je een fijne baas?
“Beter kan niet. Hij is erg geïnteresseerd en staat ervoor open als je je verder wilt ontwikkelen. Als ik een cursus wil volgen, dan hoef ik dat maar aan te geven en dan kan ik van start. Bij deze baas kan ik mij ontplooien. Het is bovendien een echte leermeester. Ik heb veel van hem opgestoken door te kijken en daarna gewoon te doen. Een foutje maken is niet erg, als je er maar van leert, is zijn insteek.”
Wat vind je zo mooi aan je werk?
“Het is heel afwisselend. Je werkt steeds weer met andere typen zonnepanelen en verschillende constructies en type daken. En je hebt ook steeds met andere klanten te maken. Hoewel we veel op het dak staan, spreken we de klant vaak genoeg. Als we alles hebben geïnstalleerd hebben, dan leggen we de klant uit hoe alles werkt. Het is fantastisch werk, ik wil het nog heel lang blijven doen.”
Wat voor cijfer zou jij je baan geven?
“Een dikke acht. Je doet hiermee echt nuttig werk, het is leuk en afwisselend. Ik ben erg trots op wat ik doe. Bovendien is het goed verdienen in de techniek; ik voel mij zeer veel gewaardeerd en wil dit nog heel lang blijven doen.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!