‘CV op H2’: de waterstofketel mag zich gaan bewijzen

De Makers van Morgen/‘CV op H2’: de waterstofketel mag zich gaan bewijzen

Overal in Nederland werken slimme technici hard aan de overstap naar 100% schone energie. Belangrijk onderdeel daarvan is de switch van aardgas naar waterstofgas. Ja, ook gewoon in je cv-ketel! In Lochem krijgen binnenkort 10 woningen een ‘CV op H2’.

Het project in Lochem betreft een pilot, waarvoor nu de eerste stappen zijn gezet. Half juni begon de bouw van de installatie die vanaf later dit jaar waterstofgas via het bestaande aardgasnet naar woningen in de wijk Berkeloord brengt.

Met de proef wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van een deel van de woningen in de wijk. De 10 deelnemende woningen krijgen een cv-ketel van Remeha die geschikt is voor werking op waterstof. Het is voor het eerst dat zo’n pilot plaatsvindt in huizen die ook daadwerkelijk zijn bewoond.

De overheid ziet waterstofgas (en groen gas) als een oplossing voor woningen die om welke reden dan ook niet elektrisch of via een warmtenet kunnen worden verwarmd. In de recente aankondiging van de normering voor cv-installaties wordt de techniek ook genoemd als opvolger van aardgas in de hybride techniek, dus in samenwerking met de warmtepomp. Met zo’n hybride uitvoering wordt in Groningen al een proef uitgevoerd.

Monumentale woningen

Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof, met een daarvoor nieuw geplaatste cv-ketel.

Veel leren over gasleidingen

Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: “De pilot in Lochem heeft twee doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.”

(lees verder onder de video)

 

 

‘Invoedinstallatie’

Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn inmiddels extra leidingen aangelegd om de woningen die niet meedoen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien. De deelnemende woningen krijgen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. Deze ‘invoedinstallatie’ regelt de druk van de waterstof en voegt een geurstof toe omdat waterstof (net als aardgas) van nature geurloos is: dit heet odoriseren. De bouw van de invoedinstallatie duurt ongeveer 4 maanden. Vanaf oktober moet het waterstofnetwerk in Lochem in bedrijf zijn.

De ketels voor dit project komen van Remeha; als eerste in Europa is dat dit voorjaar gestart met de productie van cv-ketels die geschikt zijn voor het gebruik van 100% waterstofgas. Dit gebeurt in Italië bij Baxi, een zusterbedrijf van de ketelfabrikant uit Apeldoorn.

(Bron: Installatie.nl)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!