3D BIM-modelleur Chokiu brengt gebouwen tot leven

De Makers van Morgen/Carrieremakers/3D BIM-modelleur Chokiu brengt gebouwen tot leven

Twee jaar geleden had ze er nog nooit van gehoord, nu is Chokiu Tang BIM-modelleur. Bij BAM Bouw en Techniek ontwerpt ze in 3D luchtkanalen en riolering voor gebouwen. “In de IKEA kijk ik altijd omhoog: met die open plafonds zie je elk detail van hun installaties. Zeer leerzaam!”

In de IKEA naar het plafond staren. Tikje beroepsdeformatie?

“Ja, haha! In de meeste gebouwen zitten de installaties netjes weggewerkt, maar bij de IKEA dus niet. Je ziet alle installaties open en bloot. Dan denk ik bijvoorbeeld: waarom hebben ze daar die bocht gebruikt? Zo leer je nog eens wat tijdens het winkelen.”

Wat houdt je beroep in?

“Ik ben nu nog trainee, maar binnenkort kom ik in vaste dienst als BIM-modelleur. BIM staat voor Building Information Modeling en betekent dat je met de computer driedimensionale modellen maakt van installaties die straks in gebouwen komen. Ik ontwerp bijvoorbeeld luchtkanalen en riolering voor de utiliteitsbouw.”

Wilde je altijd al BIM-modelleur worden?

“Eerlijk gezegd: tot twee jaar geleden had ik nog nooit van de functie gehoord. Ik heb Industrieel Design Engineering gestudeerd.”

Dat klinkt in de goeie richting.

“Precies. Na mijn studie werd ik benaderd door Bluetech Engineering, een intermediair. Zij boden mij een traineeship aan bij BAM waarbij ik de opleiding tot BIM-modelleur kon volgen. Die opleiding klonk meteen interessant, dus ik heb toegehapt. En daar heb ik geen spijt van gekregen.”

De installaties die ik modelleer, zijn cruciaal voor schone lucht, ventilatie en leefbaarheid voor de mens.

Hoe zag de studie eruit?

“Tijdens mij detachering bij BAM had ik één keer in de twee weken les. In totaal waren het 11 lessen, inclusief eindopdracht – al met al ruim een half jaar. Die combinatie van werken en leren was cool. Ik kon wat ik leerde in de theorielessen meteen toepassen in de praktijk.”

En nu? Uitgestudeerd?

“Zeker niet. Ik ben pas begonnen met een post-HBO opleiding TVVL luchtbehandeling via BAM. Dat is ook één keer in de twee weken. Je blijven ontwikkelen in je vak is ontzettend belangrijk.”

Hoe helpt je werkgever om het beste uit jezelf te halen?

“Tijdens mijn detachering kreeg ik gelijk een buddy om mee te sparren. En ik kreeg de vrijheid om op diverse afdelingen binnen het bedrijf rond te kijken en projecten uit te voeren. Ik doe nu utiliteitsprojecten; hiervoor heb ik woningbouw gedaan en appartementencomplexen. Door rond te kijken en diverse projecten te doen, kreeg ik gevoel bij wat ik wilde in de installatietechniek.”

Je ontwerpt achter de computer. Kom je ook buiten?

“Zeker. Regelmatig ga ik op bouwbezoek met mijn team. Dan kijk ik rond welke installaties er zijn en wat er in de praktijk beter kan. Je ziet dan ook je eigen werk hangen. Dat is heel tof.”

Best veel ‘op locatie’ dus?

“Precies. Soms doe ik ook revisiewerk. Een installatie is dan al in 3D gemodelleerd, maar moet op basis van de praktijk nog worden aangepast. Met een werkvoorbereider of uitvoerder ga je langs op de bouw en kijk je welke aanpassingen nodig zijn. Concreter kan niet.”

Nuttig werk! Hoe maken jouw ontwerpen het verschil?

“Mijn studie Industrieel Design Engineering draaide voornamelijk om functie en deels om het uiterlijk, de esthetiek. Dit werk gaat puur om functionaliteit. Super belangrijk: installaties hebben grote impact op het comfort van gebouwen. Het is vet om dat te ontwerpen.”

Wat zijn je ambities?

“Eerste Modelleur worden lijkt mij gaaf. Je overlegt dan echt op een diep niveau over installaties om ze vervolgens te optimaliseren. Veel kennis over installaties is daarvoor onontbeerlijk. Engineering is ook een optie, waarbij je de berekeningen maakt waarmee je gaat modelleren. Maar eerst ga ik de cursus Luchtbehandeling afronden en kijken wat me dat brengt.”

Meer weten?

Chokiu Tang is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over de functie BIM-modelleur.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!