Afgedankte EV-accu’s voeden nieuwe EV’s met zonnestroom

De Makers van Morgen/Afgedankte EV-accu’s voeden nieuwe EV’s met zonnestroom

Afgedankte accu’s uit elektrische auto’s (EV’s) kunnen nog prima dienen voor opslag van zon- en windenergie. Daarom gaat autofabrikant Kia daarvoor een samenwerking aan met een start-up van Deutsche Bahn. De twee gaan nieuwe EV’s opladen via oude accu’s van… EV’s.

De start-up met de naam encore (‘nogmaals’) gaat de accu’s uit EV’s van Kia distribueren binnen Europa. Het laat de accupakketten door partner DellCon demonteren tot losse batterijmodules. Met diagnostische testen brengt het de capaciteit en de conditie van deze modules in kaart, waarna wordt bepaald of ze geschikt zijn voor gebruik in nieuwe energieopslagsystemen of gerecycled worden.

Prototype op EUREF-campus

Het gaat om een Europa-breed initiatief. De partijen onthulden in augustus op de EUREF-campus in Berlijn een prototype energieopslagsysteem. Dit is volledig opgebouwd uit batterijmodules van gebruikte accupakketten van Kia Soul EV’s. Het systeem maakt het opladen van EV’s mogelijk.

Het energieopslagsysteem op de EUREF-campus maakt onderdeel uit van het Micro Smart Grid. Dit is een energienet waarin verschillende energiebronnen, gebruikers en opslagsystemen aan elkaar zijn gekoppeld. Het Micro Smart Grid is opgezet door en staat onder beheer van inno2grid, een joint-venture van Deutsche Bahn E.C.O. Group en Schneider Electric. Het netwerk is gericht op het veerkrachtiger maken van het energienet door het voorspelbaar maken van energiestromen en vergroten van het aandeel van duurzame energie op de campus.

Bron foto: KIA Europe

Tot 72 kWh aan zonne-energie

Het systeem bestaat uit 24 batterijmodules verdeeld over drie racks. Iedere module bestaat uit 14 dubbele cellen. Het systeem is voorzien van een nieuwe stroomconversietechnologie met een geïntegreerd batterijmanagementsysteem (BMS), dat is ontwikkeld door STABL Energy. Dit compenseert voor variaties in de capaciteit van accumodules door het toepassen van passieve of actieve voltage balancing. Het systeem kan 72 kWh aan zonne-energie opslaan voor later gebruik.

encore is al langer actief met het hergebruik van accu’s. Het biedt in Europa een inleverdienst aan voor gebruikte batterijen. Ook deze batterijen hergebruikt het in energieopslagsystemen. De startup maakt hierbij gebruik van infrastructuur van Deutsche Bahn. Deutsche Bahn-dochter DB Schenker en DB Cargo verzorgen het transport van gebruikte accu’s en nieuwe energieopslagsystemen.

Duurzame circulaire economie

“Met ons succes bij de elektrificatie van Kia-modellen nemen we ook de verantwoordelijkheid voor de accu’s na hun levensduur in de auto. Het partnerschap tussen Kia en encore | DB laat zien dat we batterijen zien als een waardevolle hulpbron in termen van een duurzame circulaire economie”, aldus Jason Jeong, president van Kia Europe.

“Energie besparen is voor ons dringender dan ooit”, zegt Berthold Huber, lid van de raad van bestuur van Deutsche Bahn voor infrastructuur. “Onze nieuwe second-life batterij-energieopslagsystemen bieden een oplossing die ook nog eens duurzaam is. En dat maakt het een aantrekkelijke optie voor elke branche.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!