Blaricum en Rozendaal ‘meest geëlektrificeerde’ gemeentes

De Makers van Morgen/Blaricum en Rozendaal ‘meest geëlektrificeerde’ gemeentes

De energietransitie is in volle gang. Tenminste: we stappen in heel Nederland massaal over op elektrisch. Maar hóe massaal eigenlijk? En welke gemeenten en regio’s lopen daarin voorop?

Het antwoord op die vraag geeft de interactieve kaart met de Eco-Electric Index (EEC) van duurzaamheidsplatform Slimster. Die laat per gemeente zien hoe het er voor staat met de elektrificatie van ons energieverbruik. Speerpunten daarbij zijn de opwek van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden.

Met een EEC van 7,1 komen het Noord-Hollandse Blaricum en het Gelderse Rozendaal als gezamenlijke winnaars uit de bus. In Zandvoort en Rotterdam is nog veel werk aan de winkel.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden voorkomt met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Op basis daarvan weegt de e-auto voor 25% mee, zonnepanelen en een warmtepomp beide voor 37,5%.

 

Zonnig Zeeland

Op het onderdeel woningen met zonnepanelen scoort het Drentse Tynaarlo het hoogst. Opvallend: puur op basis van zonnepanelen staan maar liefst vijf Zeeuwse gemeenten bij de eerste tien. Ook Friesland en Drenthe zijn sterk vertegenwoordigd. In totaal zijn er 26 gemeenten waar meer dan de helft van alle woningen eigen stroom opwekt.

Blaricum ‘warmtepomp-topper’

Op het onderdeel warmtepompen is de gemeente Blaricum topscorer. Met afstand: het percentage woningen met een warmtepomp is er bijna twee keer zo groot als op Vlieland, dat tweede staat op deze ranglijst (21,7 om 11,2%). Ook Ameland scoort op dit onderdeel goed. In de gemeenten Uitgeest, Rotterdam en Zandvoort verwarmt daarentegen minder dan één op de honderd woningen al elektrisch.

EV’s vooral in stedelijke gebieden

Waar je wellicht zou denken dat zonnepanelen en een elektrische auto hand in hand gaan, blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. In elk geval zijn het niet de plattelandsgemeenten met veel zonnepanelen waar ook veel elektrisch gereden wordt. Dat laatste is juist meer voorbehouden aan stedelijke gemeenten, zoals Tilburg, Utrecht en Amsterdam. Dat valt volgens Marco Schuurman van Slimster goed te verklaren door de vooralsnog hoge aanschafprijzen van elektrische auto’s. “Die zijn met name door inwoners van de grotere steden – waar de inkomens doorgaans hoger liggen – op te hoesten. Ook in gemeenten als Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal en Laren is het percentage EV’s dan ook bovengemiddeld hoog.”

Warmtepomp kan verschil maken

Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28% van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien – uitzonderingen daargelaten – je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.

(Bron: Henk & Fred.)

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!