‘Bruggenbouwer’ Roberto houdt Nederland bereikbaar

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Bruggenbouwer’ Roberto houdt Nederland bereikbaar

Het drukke Botlekgebied is van levensbelang voor de Nederlandse economie. Roberto Gomes (27) zorgt als Smart Infra Engineer bij SPIE dat bruggen in die regio (en ver daarbuiten) feilloos open en dicht gaan – 24/7 en 366 dagen per jaar. Dat betekent: puzzelen in het groot. “Hoe complexer, hoe mooier!”

Je bent Smart Infra Engineer. Wat doe je dan?

“Ik ontwerp de elektrische schema’s voor de aansturing van bruggen. Van motoren tot sensoren. Naast die hardware programmeer ik sinds kort ook de software die bij de besturing hoort. Daar heb ik recent cursussen voor gevolgd om de juiste programmeertaal onder de knie te krijgen.”

Heb je altijd al in de bruggenbouw gezeten?

“Ik werk nu ongeveer een jaartje bij SPIE. Daarvoor ontwierp ik ook besturingskasten, maar voor aanmeersystemen voor schepen. Omdat ik graag ook wilde programmeren, heb ik de overstap gemaakt naar mijn huidige werkgever. Bij mijn vorige werkgever had ik die optie namelijk niet.”

Vanwaar de passie voor software?

“De hardware ontwerpen van de schakelkasten vind ik heel tof, maar in de software vind ik nieuwe uitdagingen. Programmeren is heerlijk ingewikkeld. Soms zijn er wel 100 stappen richting een oplossing. Dat ik én kan ontwerpen én kan programmeren maakt dit wel mijn droombaan.”

Hoe word je Smart Infra Engineer?

“Ik heb de MBO-opleiding mechatronica afgerond aan het Techniekcollege Rotterdam. De studie is een mix van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering. Heel breed – in de techniek kun je alle kanten op.”

Sommige bruggen gaan duizenden keren per jaar open, en hebben maar liefst zés schakelkasten. Ik mag daarvoor de aansturing ontwerpen

Dat vind je leuk?

“Zeker, en in mijn geval was het helemaal ideaal, want ik wist nog niet precies welke richting ik uit wilde. De eerste twee jaar verdiep je je in verschillende werkvelden. De laatste twee jaar kies je een specialisatie. Ik koos voor automatisering. Vandaar dat ik al best wat wist van programmeren.”

Aan welke bruggen werk je?

“Dat verschilt. De ene keer is dat een brug in Giethoorn voor pleziervaart, de andere keer werk je mee aan de technische installatie van de Botlekbrug: een 64 meter hoge hefbrug voor weg- en spoorverkeer in het Rotterdamse havengebied. Zo’n grote brug heeft soms wel zes schakelkasten. Hoe complexer, hoe leuker ik het ontwerpen vind. Dan ben je al snel 4 maanden bezig met het design van de besturingskast.”

Naar welke klus kijk je uit?

“Als het even meezit beginnen we binnenkort aan de elektrotechnische installatie van de Hartelbrug. Die gaat tot 10 keer per dag open en dicht, zo’n 3.640 keer per jaar. Dan moet de techniek in je schakelkasten wel op orde zijn, anders staat men straks door jouw schuld in de file. Mijn taak is storingen voorkomen, je werkt immers aan bruggen die essentieel zijn bij het economisch soepel laten draaien van het land. Het is belangrijk werk.”

Ontwerp je dan ook zelf de software daarvoor?

“Over een tijdje misschien wel. Mijn ambitie is volwaardig Software Engineer te worden. Tot het zover is moet ik nog ervaring opdoen. Gelukkig krijg ik daar heel veel tijd voor van mijn baas. Uniek is dat ik momenteel met een proefopstelling kan werken om mijn programmeerkennis te vergroten. Dat is een aparte container op het werk waarin we een brug in het klein hebben gesimuleerd, compleet met alle sensoren en techniek die in een echte brug zitten. Ik kan daar veel oefenen en ga dus met sprongen vooruit.”

Je doet dus echt allebei – hardware én software?

“Meestal vervul ik een van de twee taken in een project. Als het nodig is, spring ik bij als software-engineer. Vooral bij grote bruggen komt veel programmeerwerk kijken. Dan kunnen de collega’s die dat doen wel wat hulp gebruiken. Dat werken met collega’s vind ik heel leuk. We werken altijd in een team. Bij elke klus zijn immers ook een 3D-ontwerper, een constructeur, een project engineer en collega’s die de documentatie verzorgen betrokken.”

Hoe happy ben je met je werk; wat voor cijfer geef je ‘t?

“Een dikke 9. Ik kan ontwerpen én programmeren voor grote en belangrijke projecten, in een leuk team, en ik merk aan alles dat mijn werkgever blij met me is. Ook aan mijn loonstrookje. Hoezo zou dit níet mijn droombaan zijn!”

 

Meer weten?

Roberto Gomes is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over de functie Smart Infra Engineer.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!