Alles op een dak: van waterberging tot kinderspeelplaats

De Makers van Morgen/Podcast/Alles op een dak: van waterberging tot kinderspeelplaats

De steden worden voller, de zomers heter en regenbuien heviger. Om het water op te kunnen blijven vangen, de stad te verkoelen én ruimte over te houden voor recreatie en ontspanning, speelt het dak steeds vaker de hoofdrol. Maar hoe multifunctioneel kan een dak zijn? En welke slimme verrassingen kom je daar straks allemaal tegen?

We beginnen deze aflevering van De BNR Techniektour in Amsterdam-Oost, op het dak van de Hogeschool van Amsterdam. Het dak vervult meerdere functies en fungeert naast daktuin onder andere als energiebron en waterberging. Joost Jacobi van Metropolder en Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution vertellen over het project.

Verslaggeefsteer Paulien Sewuster in gesprek met Jan Henk Tiggelaar van Rooftop Revolution en Joost Jacobi van Metropolder.
Verslaggeefsteer Paulien Sewuster in gesprek met Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution en Joost Jacobi van Metropolder.

Alle lege daken multifunctioneel maken

Vervolgens gaat verslaggeefster Paulien Sewuster naar Rotterdam. De stad heeft zo’n achttien vierkante kilometer aan platte daken: allemaal ruimte waar de gemeente slimmer gebruik van wil maken. Wethouder Bas Kurvers (bouwen en wonen) vertelt hoe hij alle lege daken multifunctioneel wil gaan inzetten en Jaap Dooper van dakspecialist Zoontjens geeft uitleg over de techniek achter loopbruggen en wandelpaden op daken.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!