“Een nieuw vak leren geeft enorm veel energie”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Een nieuw vak leren geeft enorm veel energie”

Ondernemer: Maarten Wolfs, ElektroWolf
Achtergrond: Studie Bedrijfseconomie, Elektrotechniek ROVC Ede
Doet: Elektrotechnisch installatiewerk (sinds kort) naast financieel advieswerk
Medewerkers: geen

Dromen

“Als kind was ik geen knutselaar, afgezien van een bouwpakketje hier of daar. Daar kwam verandering in toen we een huis kochten waarin flink geklust moest worden. Om dat een beetje betaalbaar te houden, is het toch handig als je zelf wat kunt toch? In mijn werkende leven hoefde ik weinig met mijn handen te doen, afgezien van tikken op het toetsenbord. Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik mijn carrière begonnen als accountant. Dat was me toch wat te saai, dus ben ik daarna als controller aan de slag gegaan, waarbij je diep in de cijfers van een bedrijf duikt. Veel denkwerk, beeldscherm en espresso’s drinken. Na aan aantal jaar in loondienst ben ik als zzp’er verder gegaan in financieel advies en data-science en analyse. Dat is mooi en uitdagend, maar toch begon het na zo’n 20 jaar in de cijfers wel een beetje te wringen. Ik wilde iets anders doen dan alleen maar spreadsheets en Powerpoint-presentaties. Altijd maar op kantoor, vergaderen, achter de computer en zitvlees kweken… Zitten is het nieuwe roken toch? Daarbij leek het me mooi om met mijn handen te werken. Maar wat? Die vraag beantwoordde zichzelf toen ik na wekenlang speuren nog steeds geen elektricien kon vinden voor een klus in mijn huis. Zou ik dat niet zelf kunnen en willen? Elektromonteurs hebben het blijkbaar zó druk, daar zit zeker toekomst in.”

Denken

“Die drukte geldt natuurlijk voor het bijna iedere job in de bouw en installatie, maar elektrotechniek sprak me het meeste aan. Ik vind veel soorten werk mooi, maar heb niet overal talent voor. Timmerwerk vraagt om precisie die ik niet heb, als loodgieter het dak op zie ik niet zitten, maar de elektra past wel bij me. Secuur werken, lekker zelfstandig een klus aanpakken en je vertrekpunt is altijd helder: je hebt in de basis drie draadjes. Aan mijn financiële achtergrond heb ik niet veel als ik een meterkast moet vervangen. Terug naar school dus. Een maand of vijf ging ik iedere donderdag naar het ROC in Ede, om daar een opleiding elektrotechniek te volgen. Daarna heb ik nog een training gedaan om mijn NEN3140-certificering te halen, zodat ik nu officieel aan de meterkast mag werken. Ontzettend leuk om weer nieuwe dingen te leren, helemaal van mensen die al jaren in de praktijk aan het werk zijn. Op dit moment loop ik nog af en toe met een elektricien mee om extra praktijkervaring op te doen. Dan blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat je dit werk secuur uitvoert: een particulier in de buurt had een laadpaal laten aanleggen, maar dat was niet helemaal goed gegaan. Toen wij gingen onderzoeken blijk er één aansluiting verkeerd te zitten. Stond het hele huis op aangesloten op 400 volt. Voor 12 mille aan apparatuur kon zo de vuilnisbak in… Met mijn eerste eigen klussen ga ik binnenkort van start: meterkasten vervangen, onder meer bij een vriend van me. En vanuit daar meer ervaring opdoen.”

Doen

“Het liefst zou ik in de toekomst beide vakken combineren: een deel van de week op kantoor voor advieswerk en een deel als elektromonteur. Die combinatie kan ik nog heel lang volhouden, dat is ook fijn met het oog op de toekomst. Daarbij vind ik elektrotechniek niet alleen leuk omdat je met je handen bezig bent, maar ook omdat er momenteel ontzettend veel gebeurt in deze wereld, met verduurzaming, technologie en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb wel mijn vraagtekens bij de manier waarop de overheid inzet op elektrificatie en duurzaamheid. Maar als zzp’er zie ik vooral dat er in de toekomst enorm veel vakmensen in de elektrotechniek nodig zijn. Mensen om me heen vinden het vaak bijzonder, zo’n overstap van kantoorwerk naar werken met je handen. Inspirerend ook: veel mensen zeggen dat zij ‘ook wel zo’n overstap zouden willen maken’. Als je al zelfstandig werkt, is dat eenvoudiger; in een baan zit je toch wat vaster. Maar ik zou het zeker aanraden. Je daagt jezelf uit om nieuwe dingen te leren, dat geeft enorm veel energie!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!