“Focus je vooral op het behoud van de goede mensen die je hebt!”

De Makers van Morgen/“Focus je vooral op het behoud van de goede mensen die je hebt!”

Bob Leuverink is HR-manager bij Hellebrekers in Nunspeet, specialist in totaaloplossingen voor proces- en gebouwinstallaties. Personeelsbeleid doet hij nét even anders: hij stuurt niet keihard op productiviteit en resultaat maar op welzijn van medewerkers. En dat legt hij graag uit.

Sturen op werkgeluk. Dat klinkt vriendelijk maar ook wel ’n tikkie zweverig, vind je ook niet?
“Valt mee hoor. Wij hebben besloten om niet zozeer te sturen op prestaties, maar op het behalen van geluk op de werkvloer.”

Wat houdt dat concreet in?
“Dat we onze collega’s vooral meten op basis van zingeving, voldoening, plezier en verbinding.”

Waar kwam dat idee vandaan?
“Wij merkten dat door de snelle groei van ons bedrijf er een kloof dreigde te ontstaan tussen de oude en de jonge garde.”

Waar merkten jullie dat aan dan?
“De oude garde wil zaken houtje-touwtje doen en de jonge medewerkers willen snel leren, snel stappen maken willen graag remote werken. We merkte dat het lastig was om iedereen aangehaakt te houden. Daarom BESLOTEN we ons te focussen op werkgeluk. Dat is niet alleen heel fijn voor de medewerkers, maar ook voor ons als werkgever: door de mensen een werkplek te bieden waar ze gelukkig zijn, kunnen we de goede mensen die we in huis hebben ook binnenboord houden.”

Hoe maak je dat concreet?
“We kijken vooral naar wat medewerkers willen en nodig hebben om goed en tevreden te kunnen werken. Wat drijft iemand in het leven, wat motiveert hem of haar, wat maakt dat die aan het eind van de dag blij en tevreden naar huis gaat? Op die vragen proberen wij te sturen bij ons beleid.”

Geeft dat geen frictie op de werkvloer?
“Natuurlijk levert dat wel eens vragen op. Bijvoorbeeld bij oudere medewerkers, als jongere collega’s graag minder willen werken. Maar het belangrijkste hierin is dat je gewoon helder communiceert.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!