Grootste afvalwater-warmtepomp verwarmt 20.000 woningen

De Makers van Morgen/Grootste afvalwater-warmtepomp verwarmt 20.000 woningen

Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hebben in Utrecht de grootste warmtepomp van het land geopend. Eneco gaat die gebruiken om warmte te winnen uit gezuiverd afvalwater. Via een stadsnet kan het daarmee 20.000 woningen in Utrecht en Nieuwegein verwarmen.

De warmtepomp staat op het terrein van de rioolwaterzuivering Utrecht en is een week geleden geopend door Nanda van Zoelen van HDSR en Eneco’s Chief Operating Officer Assets Karen de Lathouder.

De warmte in het afvalwater krijgt nu een nuttige bestemming. “Onze installaties zuiveren het afvalwater van onze bewoners en bedrijven, een proces dat dag en nacht doorgaat”, aldus Nanda van Zoelen van HDSR. “We zijn blij dat de warmte in dat gezuiverde afvalwater nu een nuttige bestemming krijgt en ongeveer 20.000 huishoudens kan verwarmen. Deze nieuwe toepassing betekent een aanzienlijke daling van de hoeveelheid fossiele brandstoffen die nodig zijn. Wij zijn hier erg trots op en op onze inspanningen om een ​​duurzame en circulaire samenleving te helpen creëren.”

Aquathermie is een haalbare manier om de bronnen voor de warmtevoorziening te verduurzamen, met name door het gebruik van warm water uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie midden in verstedelijkt gebied. Dat is de reden voor deze samenwerking tussen Eneco en HDSR.

65 Miljoen liter afvalwater

Dagelijks onttrekt de warmtepomp restwarmte uit zo’n 65 miljoen liter gezuiverd afvalwater. Dat water, afkomstig uit douches, keukenkranen, vaatwassers en wasmachines, heeft volgens Eneco temperaturen variërend van 12 graden in de winter tot ruim 22 graden in de zomer. Een warmtewisselaar onttrekt de energie aan het afvalwater, waarna de warmtepomp de temperatuur opvoert tot 75 graden en het warme water invoert in het warmtenet.

Warmtebuffer

De installatie bestaat uit vier grote warmtepompen die samen genoeg duurzame warmte leveren om circa 20.000 woningen van warmte te kunnen voorzien. Op basis van de berekeningen gaat de 27 MW sterke warmtepompinstallatie 6.000 uur per jaar op vol vermogen draaien en daarbij 583.200 GJ* per jaar produceren. De installatie bevat een warmtebuffer van circa 18 meter hoog en 18 meter breed die warmte ook voor latere momenten kan opslaan.

30.000 ton CO2

Eneco en HDSR hebben beide ambities om klimaatneutraal te worden. Hun gezamenlijke verkenning van mogelijkheden om de verduurzaming te verbeteren heeft geleid tot deze grote verbetering voor het warmtenet in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein, die de ambitie delen om klimaatneutraal te worden. De nieuwe warmtepomp bespaart 30.000 ton CO2 per jaar.

“Dankzij onze samenwerking met HDSR kunnen we warmte inzetten in een circulair proces”, zegt Karen de Lathouder, Chief Operating Officer Assets van Eneco. “Mensen gebruiken warmte in hun huis, en wij hergebruiken die vervolgens om huishoudens van nieuwe warmte en warm water te voorzien. Dit is een uitstekende manier om onze warmte te verduurzamen en het tempo van de energietransitie te versnellen.”

Meer informatie over deze nieuwe mega-warmtepomp vind je hier.

 

* Voetnoot: deze berekening is gebaseerd op:

  • Gemiddeld 6.000 draaiuren van de warmtepompinstallatie op vol vermogen.
  • Vermogen van de warmtepomp is 27 MW.
  • Geproduceerde hoeveelheid energie per jaar is het vermogen (in MW) x aantal uur (h) – genoteerd als MWh.
  • Omrekenfactor van MWh naar GJ = 3,6 (ofwel 1 MWh is 3,6 GJ).
  • Gemiddeld warmteverbruik voor een woning in Utrecht van een klant bij Eneco is 28 GJ per jaar.
  • Het warmteverlies is in deze berekening niet meegenomen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!