Haris Colo zorgt dat bruggen en tunnels in de A15 werken

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Haris Colo zorgt dat bruggen en tunnels in de A15 werken

Haris Colo (43) uit Schiedam heeft een topjob: hij regelt onderhoud en renovaties van een druk stuk rijksweg A15 bij de Botlek. Mede dankzij hem werken alle bruggen en tunnels veilig en betrouwbaar. “En dat regelen we liefst zonder dat iemand daar iets van merkt!”

Fotografie: Stefan Segers.

Wegen, tunnels, bruggen, verkeersregelinstallaties: ze hebben allemaal onderhoud nodig. Zo ook bij de A15 tussen de Maasvlakte en Rotterdam Vaanplein. Deze klus, onderdeel van het MaVa-project, is voor wat betreft het onderhoud van de verkeersregelinstallaties en systemen voor bediening, besturing en bewaking door Rijkswaterstaat tot 2035 toevertrouwd aan Haris’ werkgever Croonwolter&dros. Een mega-operatie: zo worden onder meer de Thomassentunnel, de Botlektunnel, de Botlekbrug en de 37 kilometer lange rijksweg in stand gehouden. De ruim 111.000 auto’s, vrachtwagens, goederentreinen en de scheepvaart die daar per dag langskomen, moeten daar zo min mogelijk van merken. Precies dát is de taak van projectleider Haris.

Haris, hoe ben jij in de techniek beland?

“In 1996 begon ik met MBO Elektrotechniek in Schiedam op Regionaal Technisch College. Na de afronding in 2000 ging ik door naar HBO Elektrotechniek op de Haagse Hogeschool met aanvullend een afstudeerstage bij glasvezelbedrijf OpticalConnect.”

Lekker divers. En toen meteen aan de slag?

“Na mijn afstuderen heb ik nog voor twee installatiebedrijven gewerkt. In 2017 ben ik begonnen als projectleider bij mijn huidige werkgever. Eerst op de afdeling Buildings Technology en sinds drie jaar bij Infra. Hier ben ik verantwoordelijk voor verschillende projecten met betrekking tot grootschalig onderhoud, waaronder het MaVa-project. Mijn rol is dat alles organisatorisch, planmatig en technisch goed verloopt en ook binnen budget.”

Wat houdt het MaVa-project in?

“Binnen dit project beheren en onderhouden wij twee tunnels, inclusief het zo nodig vervangen van de installaties: de Botlektunnel en de Thomassentunnel. Ook de Botlekbrug en de A15 tussen Vaanplein en Maasvlakte pakken we aan. Wij zijn verantwoordelijk voor zo’n beetje alles behalve de bouw en het asfalt. Daarbij moet je denken aan bedienings- en besturingssystemen, hefbomen, openbare verlichting, camerasystemen, dynamische bebording, ventilatiesystemen en intercom- en omroepsystemen.

“De verkeersregeling op alle snelwegen in Zuidwest-Nederland, inclusief de bediening van de tunnels en bruggen, gebeurt centraal vanuit de verkeerscentrale in Rhoon, hier 15 kilometer verderop. Het is super belangrijk dat alle camera’s goed werken; anders is het simpelweg niet veilig voor de weggebruikers.”

Klinkt als een enorme klus! Is ‘t hard werken?

“Ja, maar dat doe ik niet alleen. We werken hieraan met een team van 40 collega’s: onderhoudstechnici, engineers, tekenaars, maintenance coördinatoren, werkvoorbereiders en administratief medewerkers. Op mijn afdeling doen we voornamelijk groot onderhoud op projectbasis. Dagelijks onderhoud en beheer doet een ander team bij ons, waarmee we nauw samenwerken. Samen bepalen we wanneer we bijvoorbeeld ergens de verlichting of camera-installatie moeten vervangen.”

Hoe weet je of een installatie aan vervanging toe is?

“Afdeling Dagdagelijks Onderhoud regelt het preventieve onderhoud om storingen te voorkomen. Komen er vaker storingsmeldingen, dan is dat voor ons een teken dat we maatregelen moeten nemen om een installatie bijvoorbeeld te vervangen. Zo maken we samen de balans op tussen de kosten en de baten. En, veel belangrijker: of een bepaalde installatie nog betrouwbaar is.”

Hoe beperk je de hinder bij onderhoud?

“Door het uitvoerende werk ’s nachts te plannen. Dat kan alleen als de brug of tunnels afgesloten zijn, vanaf ‘s avonds na 22.00 uur. Strak om 4.00 uur ‘s ochtends moet alles klaar zijn. Dan moeten alle wijzigingen en werkzaamheden zodanig zijn afgerond dat tunnels en bruggen rondom de Botlek om 05.00 uur weer functioneel zijn, zonder hinder voor weggebruikers, de gebruikers van het goederenspoor en de scheepvaart. Dat vraagt om een strakke en goede voorbereiding en een nóg strakkere uitvoering.”

Ben je dan zelf ook vaak midden in de nacht in touw?

“Jazeker. Bij de oplevering van de Botlekbrug in 2015 kon alleen het snelwegverkeer eroverheen. In 2017 kwamen daar de (brom)fietsers en voetgangers bij, over een tijdelijke verbinding. En vorig jaar is de spoorverbinding in gebruik genomen. Wij werkten aan de koppeling tussen de brugtechnische, brughef- en de spoorbruginstallatie. Met maandenlange voorbereiding en uitvoering van circa 3 jaar en 15 weken aan inbedrijfstelling en testen hebben we toen om 2:45 uur ’s nachts een mijlpaal bereikt, dat was toen beide brugdekken tegelijkertijd met succes werden geheven en gesloten.”

Meer weten over de techniek achter onderhoud? Luister de podcast!

Wat is je volgende mooie klus?

“We moeten een ontwerp maken om de ontruimingstijd op de Botlekbrug voor (brom)fietsers en voetgangers te verkorten. De ontruimingslengte bedraagt nu 287 meter, en de ontruimingstijd gemiddeld 246 seconden. In het nieuwe ontwerp – met aanpassing van de verkeersinrichting, de afsluitboominstallatie, de camera-installaties en nieuwe bedienlogica – willen we de ontruimingslengte en –tijd verkorten. Voor het definitieve ontwerp staan in totaal 16 weken.”

Veel werk voor een paar seconden tijdwinst…

“Klopt, maar gemiddeld wel 20 keer per etmaal en zo’n zesduizend keer per jaar. Want zo vaak gaat de Botlekbrug open en dicht. In het kader van de doorstroming en de extra veiligheid voor de gebruikers telt iedere seconde. Alles moet goed zijn doordacht en perfect uitgevoerd. Het liefst zonder dat iemand daar last van heeft.”

Super belangrijk werk, waar niemand iets van ziet. Is dat niet heel ondankbaar?

“Nee, juist niet! Zelf woon ik in Schiedam en werk in Dordrecht. Elke dag rij ik een stukje over de A15. Als ik dan zie dat het verkeer doorstroomt, het licht brandt in de tunnels, de brug open en dicht gaat en alles goed functioneert – dankzij het werk van mijn collega’s en mij – dan geeft me dat gewoon een goed gevoel. Dáár doe ik het voor.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!