‘Impactmaker’ Justin helpt Nederland aan een fris woon- en werkklimaat

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Impactmaker’ Justin helpt Nederland aan een fris woon- en werkklimaat

Puur toevallig belandde bedrijfskundestudent Justin Bouterse (23) in de techniek. Dat bevalt: ondanks twee linkerhanden zet hij bij Unica onder meer smart tech-oplossingen voor gebouwbeheer op de kaart. Zo helpt hij klanten besparen én maakt hij vlot carrière. Met als einddoel: algemeen directeur.

Hoe kwam je bij Unica terecht?

“Ik heb HBO Bedrijfskunde gedaan op de Christelijke Hogeschool Ede. In de meewerkstage in het tweede jaar begon ik bij een grote kruidenier. Maar na drie dagen mocht ik alleen nog maar in het magazijn dozen inpakken. Ik cancelde de opdracht en moest halsoverkop iets anders vinden. Via mijn netwerk kwam ik terecht bij Unica Building Services. Dat bleek een perfecte match!”

Wat kon je daar doen?

“Ik werd stagiair werkvoorbereider bij Unica Hoevelaken op de afdeling die cleanrooms onderhoudt, zoals operatiekamers en laboratoria en deed onderzoek naar hoe we die afdeling sterker in de markt konden zetten. De resultaten daarvan waren zo positief dat ik mocht blijven werken als inlener en na mijn afstuderen zelfs een vaste aanstelling kreeg als werkvoorbereider bij Unica Building Services. Zo heb ik geholpen bij een groot verandertraject voor vijftien vestigingen voor het stroomlijnen van de werkwijze bij generieke service en onderhoud.”

Dat ging vast niet zonder slag of stoot?

“Klopt. Je vertrouwde manier van werken veranderen is niet altijd makkelijk. Maar ik merkte ook dat collega’s over het algemeen wel graag beter en slimmer wilden werken. Door goed naar ze te luisteren konden we hun praktijkervaring meenemen in de nieuwe werkwijze.” 

Justin: “Met Building Insight brengen we alle relevante data uit een gebouw samen in één digitaal platform.”

Project afgerond, tijd voor iets nieuws. Wat werd dat?

“Een traineeship bij Unica: in twee jaar tijd vier projecten doen, van elk een half jaar. De eerste twee heb ik inmiddels afgerond. In de eerste heb ik de aanbestedingen opgepakt voor Unica Building Services Hoevelaken, waarbij ik twee trajecten mocht leiden en we allebei hebben gewonnen. Mijn tweede project was bij het Unica Innovation Center, waar ik verantwoordelijk was voor het commercieel neerzetten van ‘Building Insight’ binnen Unica.”

Wat is dat?

“Met Building Insight wordt alle relevante data samengebracht in één digitaal platform. Deze gegevens geven daarmee inzicht in het gebouw en de processen die zich hierin afspelen. Je kunt het vergelijken met een auto van 20 jaar geleden: die bracht je van A naar B en had heel veel losse technische systemen in zich, die allemaal los van elkaar werkten en daardoor niet maximaal werden benut. Tegenwoordig kun je al die systemen en data koppelen – van GPS, richting- en snelheidssensoren en nog veel meer – waardoor auto’s technisch al autonoom kunnen rijden. Zo kunnen ook gebouwen enorm veel data leveren, die we slim kunnen combineren. Building Insight is daarin voorloper.”

Wat is jouw pitch voor Building Insight?

“Building Insight vertelt jou precies wat er in je pand gebeurt, en helpt je om daarvan te leren en optimaliseren. Je ziet ermee hoeveel bezoekers er in en uit gaan, welke ruimten die vooral gebruiken, waar de lampen branden, waar airco of ventilatie hoger moeten en nog veel meer. Er kan heel veel mee, van groot tot klein. Zo hebben we voor een dealer van een groot automerk een systeem gemaakt waarmee hij zijn showroombezoekers kan laten zien hoeveel energie het bedrijf op dat moment live opwekt, en hoe ver je daarmee elektrisch kunt rijden – bijvoorbeeld ‘van Amsterdam naar Wenen’. Voor een groot theater maken we op basis van kaartverkoop en sensordata over luchtkwaliteit, beweging, licht en geluid inzichtelijk hoe shows verlopen. Gecombineerd met bezoekersfeedback kunnen theaters zo hun voorstellingsavonden optimaliseren, het theatercafés genoeg laten inkopen en mensen daardoor een nóg betere avond bezorgen.”

De Schoonster-app bespaart zo’n 15% aan werk, kosten en schoonmaakmiddelen.

Waar zit de grootste winst van zulke monitoring?

“Vooral in het meten van aanwezigheid van mensen in bepaalde ruimtes, en het daarop afstemmen van klimaatregeling. Het gaat nog een stap verder: je kunt er zelfs je vastgoedstrategie mee optimaliseren. Bijvoorbeeld als je ziet dat sommige ruimtes vrijwel onbenut blijven, of dat je veel te ruim in je behuizing zit. Zo kun je enorm besparen op je vastgoedkosten, energie en CO2-uitstoot. En zelfs op de reinigingskosten:  in samenwerking met schoonmaakbedrijf Schoonster hebben we een app ontwikkeld die op basis van AI toont welke ruimtes zijn gebruikt en dus moeten worden schoongemaakt, en welke niet. Dat scheelt zo’n 15% werk, kosten en schoonmaakmiddelen. Dus het is ook nog beter voor het milieu.”

Da’s fijn voor de beheerder. Wat merk je er als bezoeker van?

“Dat het interieurklimaat prettiger is. Met Building Insight module Air kunnen we in elk vertrek continu de CO2 en luchtvochtigheid meten en de klimaatregeling aanpassen. Belangrijk, want in een gezond interieurklimaat daalt het aantal gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn en ademhalingsproblemen met zo’n 30%, en gaat denken en leren beter – volgens Harvard-studies zelfs 60% beter dan in een gemiddeld kantoor. Stel je voor: het kan dus zijn dat studenten van de ene school of universiteit beter presteren dan van de andere, puur dankzij het klimaatsysteem!”

Je bent zelf geen techneut. Waar ligt jouw kracht?

“Dat ik makkelijk kan schakelen tussen verschillende communicatieniveaus en met klanten. Ik vind het heel mooi om in de praktijk met monteurs mee te lopen en kan veel van ze leren. Aan de andere kant kan ik ook goed schakelen met onze CEO en iedereen daartussen. Ik denk dat mij dat wel een fijne gesprekspartner maakt.”

In de techniek kun je impact maken, veel meer dan in andere branches.

Waar werk je nu aan?

“Zojuist ben ik begonnen bij Unica Smart Security, waar we high end security toegankelijk maken voor de mid market en ook daar snelle, slimme beveiligingsoplossingen kunnen bieden. Dat doen we mede met kennis van ons dochterbedrijf Nsecure, dat daarin marktleider is. Ik ga marktonderzoek doen dat als input moet dienen voor de nieuwe marketingcampagne.”

Je maakt al mooie stappen. Enig idee waar je carrière heengaat?

“Hierna volgt nog een project op het gebied van strategie. Wat ik na mijn traineeship ga doen, weet ik nog niet. Ik ben heel benieuwd wat er binnen Unica nog meer mogelijk is. Mijn ambitie is om op de lange termijn uit te groeien tot een algemeen directeur. Omdat daar samenkomt wat ik echt interessant vind: strategie, hoe je een bedrijf leidt, hoe je zorgt dat je werknemers jouw ambassadeurs blijven, en hoe je daarin commercieel voorop kunt lopen in de markt.”

Lekker ambitieus! En wat adviseer jij jonge mensen die een baan in de techniek overwegen?

“Techniek biedt je het mooiste carrièrepad dat je kunt verzinnen. Het is zo ongelooflijk interessant! Zelfs met twee linkerhanden – zoals ik – kun je er toch heel snel affiniteit mee krijgen. En: je doet er werk dat echt helpt bij energiebesparing, verduurzaming en energietransitie. Hier kun je impact maken, veel meer dan in andere branches.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!