Koel: Arizona legt pv-panelen over waterwegen

De Makers van Morgen/Koel: Arizona legt pv-panelen over waterwegen

Arizona heeft een primeur: de Amerikaanse staat krijgt de eerste zonnepanelen over waterwegen. Dat heeft diverse voordelen. Interessante ‘bijvangst’: de panelen helpen tevens droogte tegen te gaan.

Het is op dit moment enorm droog in Arizona: al 15 jaar duurt deze droogte en dat betekent dat er veel natuurbranden ontstaan en er in de Colorado-rivier steeds minder water stroomt. Tijd voor een nieuwe oplossing om die problematiek het hoofd te bieden en die komt in de vorm van zonnepanelen die over waterwegen worden geplaatst.

Minder verdamping

Omdat ze als een soort brug over de rivier worden geplaatst, zal er minder water uit de rivier verdampen door de hete zon. Het water zorgt er op zijn beurt voor dat de zonnepanelen wat verkoeling krijgen aan de onderkant.

In eerste instantie wordt er een gedeelte van 305 meter van zonnepanelen voorzien en is het plan om daaruit 1 megawatt hernieuwbare energie te halen. Vervolgens moet het areaal ‘zonnepaneelbruggen’ snel groeien: Arizona wil deze pv-installaties plaatsen over 289 kilometer aan waterwegen. Niet aan één stuk, maar op een aantal verschillende locaties. De aanleg ervan zal een paar jaar in beslag nemen en wordt onder meer betaald door de Amerikaanse overheid. Engineers uit het Amerikaanse leger werken mee aan ontwerp en constructie.

Zonnepanelen boven een rivier

Overigens is het niet helemaal een primeur: in 2015 wist er in Gujarat, India, al een succesvolle pilot te worden gedaan met zonnepanelen over de Krisna-rivier van in totaal 750 meter lang. Het had alles om een succes te zijn, maar het project verloopt tot nu toe langzaam, mede omdat het moeilijk is om de panelen goed te laten aansluiten. Zonde, want er is ook een gedeelte dat juist niet hoeft: bij zonnepanelen die boven een rivier worden geplaatst is het aankopen van land niet altijd nodig.

In Californië wordt nu ook een pilot gestart, waarbij er naast de eerder genoemde voordelen ook hoop is dat de zonnepanelen de groei van ongewenste gewassen in en rond het water tegengaan.

(Bron: Bright.)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!