‘Laadpaalwizard’ Abdullah maakt Nederland groener

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Laadpaalwizard’ Abdullah maakt Nederland groener

Abdullah Zineddinne (22) monteert vijf dagen per week laadpalen bij VEBE Veiligopladen-TSG. Zo helpt hij Nederland vergroenen. Daarnaast studeert hij voor elektromonteur. “Mijn droom is leidinggeven bij grote projecten.”

Wat doet een Monteur Laadpalen?

“Ik plaats en installeer laadpalen voor elektrische auto’s. De ene dag is dat een wandlader bij iemand thuis, de andere dag een snellader langs een snelweg. Of in één keer tientallen laadpalen bij bedrijven die op stroom gaan rijden.”

Jij maakt Nederland emissievrij?

“Precies. Ik bouw mee aan een netwerk waarmee Nederland duurzamer wordt. Dat geeft een goed gevoel.”

Is het moeilijk?

“Dat niet, maar het gaat wel veel verder dan alleen het plaatsen van de palen en het aansluiten op de meterkast. Je moet ze ook inregelen. Dat gaat via een speciale app. Een beetje gevoel voor ICT moet je dus wel hebben. Je ziet dus dat dit werk vooral jongeren goed ligt. Die zijn toch opgegroeid met computers en smartphones.”

Is het afwisselend?

“Zeker! Elke dag is anders. Je werkt voor veel verschillende klanten, door heel Nederland en soms zelfs tot in België of Duitsland. Bovendien sta je vaak genoeg met een schep in je handen of moet je een kruipruimte in. En ja, dan kom je ook wel eens spinnen of ratten tegen. Het is een vak waarbij je van aanpakken moet weten. Handen uit de mouwen, dat ligt mij goed.

Wat maakt jou nog meer geschikt voor dit werk?

“Ik ben creatief, flexibel en leergierig. Voor de kabels moet je de meest logische of slimme route vinden van meterkast naar laadpaal. Dat betekent dat je goed moet nadenken. En je moet elke klus goed voorbereiden, zodat je altijd alle benodigde apparatuur en gereedschap bij je hebt. Je kunt niet vanuit België even terugrijden naar kantoor omdat je iets vergeten bent.”

Je ziet dat dit werk vooral jongeren goed ligt

Krijg je al veel verantwoordelijkheid?

“Jazeker. Als je laat zien dat je simpele klussen goed aankunt, kun je snel doorgroeien. Zo mocht ik al leidinggeven bij een project van meerdere laadpalen. Voor de echt grote projecten heb ik nog wel meer kennis nodig, maar dat is wel mijn ambitie: leidinggeven bij grote opdrachten. Ik geloof dat ik dat kan. En aan de support van mijn baas en collega’s zal het niet liggen.”

Ben je trots op wat je doet?

“Ja, enorm. Zeker als na een paar dagen hard werken iedereen tevreden is. Van elk afgerond project maak ik foto’s. Zoals laatst: 109 oplaadpunten bij het European Patent Office in Rijswijk!”

Naast 5 dagen werken studeer je ook. Waarom?

“In de praktijk leer je het meest. Daarom werk ik graag vijf dagen. In de avonduren volg ik de ROC-opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties. Elke week een avond theorie en een avond algemene vakken. Over een jaar heb ik dan mijn opleiding Elektromonteur niveau 2. En dat is pas het begin.”

Want daarna…?

“Dan ga ik door voor Elektromonteur niveau 4. Ook wil leren om CAD-tekeningen te maken op de computer. Dat heeft niets met mijn opleiding te maken, maar kan in mijn werk wel van pas komen. Mijn baas zei meteen: Ik regel het voor je!”

Klinkt goed. Jij zit hier 100% op je plek?

“Precies. Het is echt een familiebedrijf. We steunen elkaar door dik en dun, ook privé. Toen ik vorig jaar ging verhuizen, zijn mijn collega’s meegegaan naar de IKEA om te helpen met de bedden en de kasten. Waar vind je nu collega’s die zo voor elkaar klaar staan?”

 

Meer weten?

Abdullah Zineddine is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over de functie Monteur Laadpalen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!