“Met zijn tweeën op pad, terug naar de droom van vroeger”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Met zijn tweeën op pad, terug naar de droom van vroeger”

Ondernemer: Mark Rijndertse (1988), Rijndertse VOF sinds 2021
Achtergrond: VMBO/MBO Installatietechniek, praktijkopleidingen ROI
Doet: Installatietechniek van gas- en watermeter tot dakwerk
Medewerkers: Mark werkt samen met zijn vader René (1960, rechts) en een leerling-installateur

Dromen

“Als kind deed ik niets liever dan knutselen, de hele dag. Werken met je handen, iets moois maken en daar trots op zijn. Mijn vader had een installatiebedrijf met vijf man in dienst, maar ook hij deed het werk ’t liefst zelf. Toen ik op mijn veertiende eindelijk mee mocht naar een klus, om alvast wat centen te verdienen voor een brommertje, vond ik dat maar wát mooi. Op de school in Oud-Beijerland waar ik zat, kon ik het vak niet leren. Daarom stapte ik over naar een school in Steenbergen, Brabant. Elke dag een wereldreis, maar dat had ik er graag voor over. Na twee jaar ging ik de praktijk in, deed daarnaast opleidingen en ging ik in dienst bij het bedrijf van mijn vader, dat inmiddels was samengegaan met een bouwbedrijf. Vijftien jaar lang heb ik daar prachtige klussen kunnen doen en het bedrijf groeide enorm, maar mijn vader werd van managen niet gelukkig. Vorig jaar keken we elkaar aan en hebben we de knoop doorgehakt: we gaan terug naar de basis. Met z’n tweeën een installatiebedrijf, samen op pad – terug naar de droom van vroeger.”

Denken

“Er is geen probleem dat we niet kunnen oplossen. We hebben heel veel ervaring, in de volledige breedte van het installatiewerk. Van kelder tot dak, gas, water, cv, sanitaire Installaties en dakwerk, lood en zink, we vinden het allemaal even prachtig. Er is veel reuring in de markt, met duurzaamheid en nieuwe technieken zoals hybride warmtepompen, zonnepanelen en noem maar op. Dan moet je bijblijven. Als het even kan, bezoeken we daarom beurzen, spreken veel met fabrikanten en leveranciers, houden de markt in de gaten en pakken trainingen en cursussen mee. Anders loop je binnen no-time achter de feiten aan. In ons vak draait het om oplossingen bedenken en uitvoeren. Een mooi voorbeeld: een paar jaar geleden deden wij een flinke klus voor hotel Stroom in Rotterdam. Een prachtig pand in de voormalige energiecentrale. Die klopten bij ons aan met een probleem: er zou wat water in de kelder staan. Bleek ineens de complete kelder gevuld te zijn. Duizenden liters, het heeft een dag of vier pompen gekost voor dat leeg was. Ga maar eens uitzoeken hoe dat kan! Toen bleek dat al het hemelwater van een naastgelegen flatgebouw af te wateren in de kelder. Zo zie je maar: denken én doen, dat is de essentie van ons werk.”

Doen

“Wij blijven het liefst allround, met heel diverse klussen. Voor de continuïteit is het fijn dat we al het sanitairwerk kunnen doen voor een woonstichting bijvoorbeeld, maar ook bedrijven en particulieren weten ons te vinden. Zo werkten we in het verleden bijvoorbeeld ook regelmatig samen met een architect, waarbij wij dan konden meedenken met al het installatiewerk. Dat vind ik prachtig: systemen van de grond af opbouwen en trots terugkijken als alles mooi functioneert. Vakwerk leveren. Wat mij betreft gaan we daar nog lang mee door. Mijn vader en ik kunnen heel goed samenwerken en delen beiden de liefde voor het vak. Dat knutselen van vroeger heeft toch mooi uitgepakt zo. Dat is precies waar ik gelukkig van word.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!