Coolcontainer

Mocca d’Or koelt met eigen restwarmte

De Makers van Morgen/Mocca d’Or koelt met eigen restwarmte

Mocca d’Or is een koffiebranderij die koffie levert aan bedrijven, horeca- en speciaalzaken. Begin 2019 is het bedrijf gestart met zowel de bouw van een nieuw kantoor en magazijn als de renovatie van de bestaande productiehallen. Loohuis realiseerde de volledige installatietechniek waarbij één element toch wel heel bijzonder was: de THEAC-25. Een thermoakoestische warmtepomp die overgebleven warmte uit het proces van koffiebranden op een milieuvriendelijke en veilige manier – via geluidsgolven – omzet naar koude.

14 maanden geleden startte de Zwolse koffiebranderij Mocca d’Or een omvangrijk project waarbij niet alleen de bestaande productiehallen werden gerenoveerd maar er ook een volledig nieuw kantoor en magazijn zijn gebouwd. Bouwkundig valt onder meer de inpandige laadkuil op die onder het nieuwe kantoor is gesitueerd. Installatietechnisch richt de focus zich op een ‘thermoakoestische warmtepomp’.

THEAC-25

Deze speciale warmtepomp is ontwikkeld door Kees de Blok in samenwerking met ECN. Binnen SoundEnergy is het idee verder uitgewerkt tot een commercieel product – de THEAC-25 – dat ‘vanaf de plank’ kan worden gekocht.

Het is een échte innovatieve doorbraak op het vlak van duurzame technologieën die het gebruik van fossiele brandstoffen helpt terug te dringen. Hij is namelijk in staat om (rest)warmte via geluidsgolven om te zetten in koude. Zonder gebruik te maken van chemische middelen en met een hoge efficiëntie.

Opstelling

Berto Boeve, werkzaam bij installatiebedrijf Loohuis: ‘We zijn ongeveer 5 jaar geleden bekend geraakt met de thermoakoestische warmtepomp. Het product was op dat moment nog niet volledig marktrijp, maar de potentie ervan was duidelijk. Inmiddels is hij zover uitontwikkeld dat toepassingen in de praktijk mogelijk zijn, maar een eerste project vinden is dan niet eenvoudig.’

‘Als installatiebedrijf met een focus op duurzaamheid hebben we ons hard gemaakt voor de realisatie van zo’n eerste project, waarvoor Mocca d’Or een uitgelezen kans bood. Restwarmte is in een koffiebranderij immers in ruime mate aanwezig. Deze warmte is in de winter direct te gebruiken voor het verwarmen van onder meer het kantoor, maar in de zomer is de behoefte aan koeling groter!’

Werking in een notendop

De werking van een thermoakoestische warmtepomp berust op een drukvat gevuld met argon; dit gas maakt bijna 1 % uit van de buitenlucht (is niet giftig) en heeft een GWP (global warming potential) van 0. De werkdruk in het drukvat ligt rond de 12 bar. Door het gas wisselend op te warmen met de restwarmte en weer te laten afkoelen door de omgeving, ontstaat er een drukgolf die vergelijkbaar is met de druk- of geluidsgolven in een speaker. Hier komt het ‘akoestische’ deel van de naamgeving naar voren.

Om de puls te versterken worden twee cilinders ingezet die met een specifieke frequentie mee bewegen. Twee andere cilinders zetten de akoestische energie middels een warmtewisselaar om in koude.

Mocca-'d-Or-onderdeel-installatie

Bij de THEAC-25 resulteert de toegevoerde warmte (typisch 160 – 300 °C) in een koelend vermogen van 25 – 40 kW. Hiermee is koude lucht of koud water te produceren met temperaturen tot -25 °C. Deze koude is weer te gebruiken voor het klimatiseren van ruimtes waarin mensen verblijven maar ook voor het ondersteunen van de koeling in koel- en vriescellen. In de toekomst zal het vermogen worden opgeschaald waarmee ook MW-applicaties tot de mogelijkheden behoren.

Voordelen

Naast het feit dat de restwarmte nuttig wordt gebruikt, biedt de akoestische warmtepomp nog meer kenmerkende voordelen. Zo maakt hij in plaats van gevaarlijke en giftige chemicaliën gebruik van het onschuldige gas Argon. Verder ontbreken bewegende delen, waardoor het onderhoud zich beperkt tot een jaarlijkse controle. Tot slot is de constructie eenvoudig en hiermee eenvoudig te implementeren.

Boeve: ‘Bovendien is het een schaalbare oplossing die voor de toekomst en grotere gebouwen dus absoluut potentie biedt. Met de succesvolle eerste commerciële implementatie bij Mocca d’Or hebben we nu een prachtig referentieproject. Dit betekent dat we het nu ook als ‘bewezen oplossing’ kunnen aanbieden bij andere klanten.’

Een-onderdeel-van-de-installatie

Hij vervolgt: ‘Als je het namelijk over duurzaamheid hebt, dan denk ik dat er een belangrijke adviesrol voor installateurs is weggelegd. Het is deze sector die mensen en ondernemingen moet informeren over de beste mogelijkheden voor een bepaalde locatie en situatie en de nieuwst ontwikkelingen op dat vlak. Wanneer je immers niet op de hoogte bent van nieuwe technieken, kun je ze ook niet aanvragen of bestellen. Zo simpel is het.’

Fotografie: Soundenergy.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!