“Monteurs tekort? De Tesla Bot komt een handje helpen”

De Makers van Morgen/Opinie/“Monteurs tekort? De Tesla Bot komt een handje helpen”

Elon Musk, onze even geniale als controversiële, industrieën ontwrichtende en vooral ongeneeslijke optimist, kondigde vorig jaar aan snel een Tesla Bot op de markt te brengen. Een vriendelijke androïde van 1,73 meter lang met menselijke trekjes, die allerlei routinetaken kan uitvoeren. Boodschappen doen, het in de afwasmachine plaatsen van bestek of het legen van je (eveneens robot-) stofzuiger. Heerlijk!

Natuurlijk, Musk presenteert wel vaker wilde plannen die vervolgens ruim een decennium op zich laten wachten. Het werd onder sceptici zelfs een begrip: ‘Elon time’. Bekendste voorbeeld is wel de Full Self Driving Tesla: die werd al in 2013 beloofd maar is nog altijd in de verste verte niet in zicht. Maar met de Tesla Bot lijkt Elon wél vaart te maken: een werkend prototype moet op 30 september a.s. debuteren op zijn jaarlijkse AI-congres.

Niet iedereen loopt warm voor dat idee. Neem onze voormalig minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. “Robots kunnen ertoe leiden dat de werkloosheid in de toekomst gaat stijgen”, speechte hij in 2014. “Robots zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag, vragen nooit om loonsverhogingen, staken niet en zijn bij heel veel banen in staat om werknemers te vervangen”, aldus de bewindsman, die er geruststellend aan toevoegde: “Toekomstvoorspellingen, zeker ook die van politici, komen nooit uit.”

Vooral dat laatste had onze Lodewijk goed gezien. Anno 2022 kampen veel sectoren – waaronder de installatiesector – met een schreeuwend personeelstekort. Bedrijven wringen zich in allerlei bochten om medewerkers te strikken. Bij Randstad uitzendbureau solliciteren werkgevers inmiddels bij werknemers in plaats van omgekeerd. En minister van sociale zaken Karien van Gennip kwam recent met de razendsnel weer ingetrokken proefballon om kansarme jongeren uit Noord-Franse banlieues naar Nederland halen, zodat u en ik gewoon ons biertje op een terras kunnen blijven bestellen.

Het is duidelijk: om de boel draaiend te houden – ook in de installatiesector – is meer nodig dan boven-CAO belonen, werknemersvriendelijk HR-beleid, efficiënt prefab werken en kansarme fransozen. Misschien ook robots van Elon Musk – waarom niet? Wie anders gaan al die hybride warmtepompen van Hugo de Jonge installeren en servicen? De eerste generatie Tesla Bots zal dat nog niet kunnen: die tilt maximaal 20 kg en mist nog alle vakkennis. Maar volgende generaties krijgen ongetwijfeld sterkere spieren, en kunnen met AI prima leren om meters uit te lezen, leidingschema’s te leggen, componenten te vervangen en mogelijk zelfs installaties te plaatsen. Natuurlijk, eerst onder begeleiding van een ervaren monteur. Maar op termijn ook autonoom. En ongetwijfeld sneller dan in ‘Elon time’.

Het lijkt me fascinerend: een robot die zelfstandig mijn robots komt onderhouden. Ik kijk er nu al naar uit.

 

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!