Een kort artikel schrijven over de installatietechnieken die zijn toegepast in het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam, is bijna niet mogelijk. Binnen dit ‘mammoet-project’ op het Oosterdokseiland is namelijk alles uit de kast getrokken om er een state-of-the-art kantoor van te maken. Maximaal duurzaam, op alle vlakken uniek, adaptief, intelligent en vooral een creatieve plaats waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten en maximaal inspireren.
De ontwikkeling van de nieuwe Booking Campus begon al in 2015, toen het bedrijf via de gemeente Amsterdam in contact kwam met BPD, de ontwikkelaar van het Oosterdokseiland. Dit specifieke stukje Amsterdam heeft een unieke ligging aan het IJ, vlakbij het centrum en het Centraal Station. Booking.com besloot met de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor, het sluitstuk van de ontwikkeling van deze dynamische plek te worden.
En hoe. Het project neemt met een oppervlakte van 72.500 m2 ruim een derde van de volledige ruimte in beslag. Daarbij is 63.500 m2 bestemd voor de Tech-campus en komt de overige ruimte voor rekening van appartementen, publieke functies op de begane grond en parkeermogelijkheden voor zowel auto’s als fietsen. Maar niet alleen de grootte is bijzonder. Het hele project is een aaneenschakeling van unieke kenmerken. Geen verdieping is hetzelfde, geen installatie herhaalt zich ergens en dat betekent voor alle partijen een bijzondere uitdaging.
Samenwerking installateurs
Jan van ’t Westeinde is medeverantwoordelijk voor de realisatie van alle installatietechniek en geeft aan: ‘De volledige installatietechniek wordt gerealiseerd door Klimaatservice Holland in samenwerking met Van den Pol Elektrotechniek onder de naam ICO (Installatie Combinatie ODE). In de voorbereidende fase zijn alle installaties 3D gemodelleerd in BIM wat de nodige voordelen heeft opgeleverd. Je weet eenvoudig precies hoe alles eruit komt te zien en kunt anticiperen op mogelijke problemen.
Hart installaties in de kelder
Het hart van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatietechniek bevindt zich in de kelder. Qua werktuigbouwkundige installaties bevinden zich hier onder meer 6 luchtbehandelingskasten, warmte- en koudeverdelers en het noodstroomaggregaat.
Zowel de warmte, koude als ventilatielucht wordt via vijf schachtkernen verspreid naar de diverse ruimtes in het gebouw. Qua ventilatie wordt gewerkt met het verdringingsprincipe. Hiervoor zijn verhoogde vloeren met toevoerroosters aangelegd en in totaal zo’n 40 km aan leidingwerk. De kantoorruimtes zijn grotendeels geklimatiseerd via strekmetalen klimaatplafonds.
Sensoren voor duurzaamheid
Op elektrotechnisch gebied is er uiteraard aandacht voor de ‘standaard’-installaties, zoals brandmeld- en ontruimingsinstallaties, verlichting (alles in led) en Wifi. Een speciale rol is echter weggelegd voor de aansturing van diverse systemen en vooral de intelligentie daarachter.
Het kantoorpand van Booking.com moet dan ook het duurzaamste en slimste pand ooit worden, waarbij sensoren worden ingezet in het kader van onder meer duurzaamheid, comfort, gebruikersgemak en veiligheid. Qua gebruikersgemak valt bijvoorbeeld te denken aan een app waarmee geautoriseerde medewerkers licht en klimaat kunnen afstemmen op hun persoonlijke behoeften.
In het kader van duurzaamheid zijn minimaal de 1.500 zonnepanelen opvallend te noemen. Deze elementen leveren een belangrijke bijdrage leveren aan het beoogde BREEAM-NL Excellent label. Verder is de noodstroomvoorziening fors uitgevoerd zodat bedrijfsprocessen ook bij stroomuitval kunnen blijven doorgaan.
Smart Building
‘Je voelt al aankomen dat de ambitieuze doelstellingen van Booking.com ons als vanzelf bij de term ‘smart building’ brengen’, geeft Van ‘t Westeinde aan. ‘Bijzonder is dat hier werknemers straks frictieloos aan het werk gaan met slimme sensoren en smart-integraties. Hierdoor is niet alleen het klimaat aan te passen aan de persoonlijke behoeften maar zijn ook op een snelle manier collega’s te vinden en is een vrije vergaderruimte te boeken. Kenmerkend hierbij is de holistische benadering van het technische systeem die is bedoeld om medewerkers een maximaal werkcomfort te bieden. Mensen die zich prettig voelen, presteren immers beter en blijven ook langer.’
Om dit te bereiken, worden smart building-oplossingen gekoppeld aan een ecosysteem. Dat betekent dat een aanvullend systeem met ‘indoor positioning’ en machine learning algoritmes ervoor zorgt dat installaties automatisch worden geregeld naar de wensen van de gebruiker. Al eerder kwam de app aan het bod waarmee voorkeursinstellingen zijn in te voeren en te wijzigen maar ook een ID of een tag kunnen hier een rol spelen.
Echt intelligent wordt het met de systemen die vaststellen hoeveel personen zich in het gebouw bevinden en waar ieder individu verblijft. Hiermee zijn onder meer wachtrijen te signaleren, verlichting te monitoren, ruimtecomfort in te richten en bijvoorbeeld vast te stellen welke ruimtes wel of niet zijn gebruikt op een bepaalde dag. Van ’t Westeinde: ‘Wat ik zeg, een bijzonder en uniek gebouw’.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!