“Ondernemer, ben jij deel van de oplossing of van ‘t probleem?”

De Makers van Morgen/Opinie/“Ondernemer, ben jij deel van de oplossing of van ‘t probleem?”

Als nieuwe klanten mij rondleiden door hun bedrijf, zie ik vaak de meest fantastische producten, innovaties en technische hoogstandjes. “Ja, we hebben hier een machtig mooi bedrijf!”, klinkt het dan trots. Maar als ik dan vraag hoe ‘t de ondernemer zélf gaat…

Liever deze column luisteren? Hieronder het audiofragment!

 

Laatst ook, bij een innovatieve club in de techniek. Mooi bedrijf, middelgrote jongen, gezonde cijfers en nette groei. Maar 1-op-1 bij een bakje koffie met de deur dicht proefde ik ook veel stress. De man in kwestie was overtuigd dat hij delegeerde en zijn MT de juiste verantwoordelijkheden gaf. Maar in werkelijkheid rende hij bij wijze van spreken kriskras door het veld en liep hij overal gaten dicht, dwars door alle afspraken heen. Van linksback tot rechtsbuiten en spits. En oh ja, keepen deed hij ook nog! Daardoor had hij nauwelijks lucht in de agenda, zag hij vrouw en kinders zelden en moest hij intussen ook zijn medewerkers binden, behouden én laten meegroeien. “Want ja, wie doet dat anders?”

Zijn MT zag het gebeuren en maakte zich grote zorgen. Over zijn gezondheid, over onduidelijke communicatie, gebrek aan structuur, vage taakverdelingen… Het team snakte naar duidelijke coaching maar vond het lastig om erover te beginnen. Want ja, de baas was oprecht een fijne vent, die altijd zelf voorop ging in de strijd. Maar áls hij dan als spits op het punt stond een klant te scoren, schoot hij door vermoeidheid steeds vaker jammerlijk naast.

Een klassiek voorbeeld – een Clásico. Cijfers heb ik er niet bij, maar ik denk dat bij minstens 40% van de bedrijven uitgerekend de ondernemer de groei van je bedrijf in de weg staat. Dan is steeds harder werken niet onderdeel van de oplossing, maar van het probleem. ‘Kan zoiets hier ook gelden’, vroeg ik voorzichtig, waarna ik schetste hoe dat werkt bij een Champions League team.

Al snel, na een paar gesprekken, viel het kwartje. Hij ontdekte dat hij niet meer zoals bij de pupillen zelf kriskras over het veld moest rennen, maar als een bondscoach de lijnen uitzetten, en de juiste mensen op de juiste plek: aanvallers, middenvelders, verdedigers én alle supporting staff. En dat hij niet nog meer ín zijn bedrijf moest werken, maar als een coach vooral áán zijn bedrijf. Met duidelijke taken, logische procedures, heldere communicatie en rust in de leiding.

Dat was eind vorig jaar. Begin deze maand sprak ik hem weer. Hij had moeten wennen, gaf hij toe, maar ze waren een eind verder. Soms verviel hij nog in zijn ‘rondren-reflex’. “Maar dan stuurt mijn MT me steevast terug naar de dug-out”, lachte hij. “Ik ben vaker thuis, heb meer energie. En mijn MT-leden hebben meer in hun mars dan ik had verwacht!”

Zelf doet hij weer vooral wat hij het mooist vindt en waar het ooit mee begon: slimme dingen bedenken en ontwikkelen. “Zo heb ik ooit een machtig mooi bedrijf gebouwd. En nu heb ik er ook machtig veel schik aan”, klonk het tevreden. “Je ziet het pas als je het doorhebt, zei Cruyff toch?” Precies!


Benno Schildkamp

 

 

Benno Schildkamp (1969, Losser)

is als nuchtere Twent een echte no-nonsense ondernemerscoach. Benno heeft een hart voor voetbal, voor teamspirit én voor techniek en is schrijver van de bestseller ‘Voetballend Ondernemen’ en geeft gastlezingen hierover. In het dagelijks leven begeleidt hij als ‘assistent-coach’ ondernemers, directies en bestuurders van grote en kleine bedrijven – van 10 tot 200 werknemers, veelal in de technische sector. Hij helpt ze om in teamverband beter te presteren en zo hun ‘wedstrijden te winnen’. Zijn motto: Tel wat je hebt, niet wat je mist! Voor de Makers van Morgen tapt hij met vrije hand uit zijn dagelijkse praktijk.

 

 

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!