‘Open minded’ bedrijven scoren beter: schrijf in voor Inclusief Award 2026!

Bedrijven met een inclusieve bedrijfscultuur presteren financieel beter én verdienen meer. Ze zijn productiever en innovatiever (MIT, Deloitte), zijn 39% vaker financieel succesvol (Financial Times) en maken tot 27% meer winst (McKinsey). Maar vooral: medewerkers in ‘open minded’ organisaties zijn 5,4 keer vaker trouw aan hun werkgever en blijven er langer werken. 

Daarom is de inschrijving voor de Techniek Inclusief Award 2026 geopend. Want trouwe medewerkers is precíes wat de technieksector nodig heeft. Nieuwe instroom is er immers wel, maar de uitstroom is nog altijd te groot.

Alle reden dus om te kiezen voor divers en ‘open minded’ personeelsbeleid en een gastvrije bedrijfscultuur. Die zorgen samen voor blijere medewerkers, minder ziekteverzuim, stabielere teams, meer continuïteit en betere resultaten.

Veel méér dan ‘m/v’

Let op: inclusief werken gaat verder dan effe snel ‘m/v’ zetten achter je vacatures. Het betekent écht breed open staan voor talenten van alle kleuren, soorten en maten – alle leeftijden, achtergronden, vooropleidingen en werkervaring (of niet), beperkingen, herkomst en taal. Die veelzijdigheid verrijkt het team, maakt samenwerking sterker en maakt organisaties aantrekkelijker voor nieuw talent — essentieel in onze branche. (En eerlijk is eerlijk: waar halen we anders de mensen vandaan?)

Techniek Inclusief Award 2026

De Techniek Inclusief Award is dé verkiezing voor techniekbedrijven die inclusief en ‘open minded’ werken. Net als vorig jaar is de verkiezing nu opnieuw in twee categorieën: mkb en grootbedrijf. Aanmelden kan tot 20 oktober, waarna de jury een voorselectie maakt van de meest overtuigende cases. Deze finalisten presenteren hun verhaal tijdens de VSK-beurs, begin februari 2026. Meteen daarna kiest de jury de uiteindelijke winnaars.

Preworxs: “Functies passend maken voor mensen”

Winnaar in 2024 in de categorie mkb was Preworxs uit Goes. Dit installatiebedrijf draait de conventionele HR-aanpak om: het past functies aan op mensen — niet andersom — en richt zich op technische feeling in plaats van diploma’s. “We kijken naar wat iemand wél kan, in plaats van naar beperkingen”, zei Johan Bogert, commercieel manager bij Preworxs, daarover al eerder in een interview op De Makers van Morgen. “Daardoor trekken we mensen aan die elders misschien buiten de boot vallen. Zij komen bij ons juist tot bloei.”

Award helpt enorm

Die aanpak leidde bij Preworxs tot meer teamspirit, minder ziekteverzuim en hogere continuïteit. Ook het winnen van de Award hielp, zegt Bogert. “Onze medewerkers waren ontzettend enthousiast. Iedereen voelde hoe belangrijk dit was voor waar we als organisatie voor staan. Inmiddels is inclusief denken en werken bij ons heel gewoon.” Ook kreeg Preworxs erkenning van onder meer de SER en het UWV, wat hun zichtbaarheid en reputatie aanzienlijk versterkte.

– Lees ook: “Meer vrouwen in de techniek is geen doel op zich.”

Aanmelden voor 20 oktober

Werken jullie inclusief en ben jij trots op jullie aanpak en de effecten daarvan? Kijk dan voor meer informatie op www.technieknederland.nl/techniekinclusiefaward en meld je vóór 20 oktober 2025 aan via aanmelden@techniekinclusiefaward.nl. De jury beoordeelt je aanmelding op vernieuwende aanpak, impact en overdraagbaarheid. Succes!

Start nu: gebruik de ‘Power van Inclusief’

Is jullie bedrijf nog niet klaar voor deelname aan de Inclusief Award, maar wil jij wel profiteren van de enorme voordelen van open minded personeelsbeleid? Begin dan met deze drie stappen:

✅ Hoe divers en inclusief is jouw bedrijf? Doe de test Hoe divers en inclusief is jouw bedrijf?
✅ Kijk voor de verschillende programma’s Aan de slag met diversiteit en inclusiviteit van Techniek Nederland

✅ Vraag advies aan Techniek Nederland of Wij Techniek

Inclusief werken is niet woke of een hype; het is verstandige, toekomstgerichte bedrijfsvoering.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!