“Wij kijken vooral welke taken iemand wél kan uitvoeren”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Wij kijken vooral welke taken iemand wél kan uitvoeren”

Het Zeeuwse Preworxs, sterk in prefab installatie-oplossingen, won recent de Techniek Inclusief Award in de categorie MKB. Maar liefst 15 van de 23 werknemers daar hebben – zoals dat heet – ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Hoe dat werkt? “Wij maken niet de functiebeschrijving leidend, maar wat iemand kán.”

Tien jaar geleden kreeg Johan Bogert (49) de opdracht een prefab-afdeling op te zetten binnen de DWT Groep. De Commercieel Manager had die nieuwe tak – Preworxs genaamd – nog amper op poten toen een langdurig zieke monteur op ‘spoor 2’ dreigde te belanden: een baan buiten de organisatie. “Dat hij niet meer in de bouw kon werken binnen DWT stond snel vast, maar hij wilde wel iets in de techniek blijven doen. Bij Preworxs paste hij prima. Zo was de eerste ‘bijzondere werknemer’ een feit.”

Het leuke is: wij zijn helemaal niet bewust met inclusie bezig.

Niet veel later diende zich nog een vergelijkbare kandidaat aan die Preworxs ook onder haar vleugels nam. De trend was gezet. Johan: “Er kwam vervolgens een asielzoekerscentrum bij ons in de buurt. Uit naastenliefde hebben we toen een Pakistaanse jongen in dienst genomen. Dat zijn we blijven doen.” Inmiddels telt Preworxs uit Goes 15 werknemers voor wie de banen zogezegd niet voor het oprapen liggen, op een totaal personeelsbestand van 23 personen.

Inclusie als bijvangst

Dat een nieuw teamlid maar drie dagen per week werkt, of alleen halve dagen, vinden ze bij Preworxs geen probleem. Ook niet dat sommigen alleen Engels of Arabisch spreken. Geloof, ras, geslacht of achtergrond: het maakt de Zeeuwse prefab-bouwer helemaal niets uit. “Het leuke is: wij zijn helemaal niet bewust met inclusiviteit bezig, wij zoeken ook geen werknemers die in een bepaalde functie passen. We kijken alleen welke taken iemand wél kan uitvoeren”, zegt Bogert.

Passen en meten

Vacatures plaatst Preworxs in de praktijk nooit. Kandidaten komen naar Goes toe, bijvoorbeeld via het UWV of een andere partij uit het inmiddels brede netwerk van Preworxs en de gelieerde DWT Installatiegroep. Sindy Wesdorp (42) is Coördinator P&O bij DWT Installatiegroep: “We krijgen vaak mensen aangeboden. Als we denken dat we werkzaamheden voor ze hebben, is er een match. Het is gewoon een kwestie van een beetje passen en meten.” Volgens Wesdorp kostte dat netwerk opbouwen tijd, maar inmiddels plukt de Preworxs er de vruchten van. “Organisaties weten nu precies waar wij voor staan, ze denken dan: Dát is er echt eentje voor Preworxs!

Buddy

Hoewel het overgrote deel van het huidige team een werknemer met een verhaal is, heeft de prefab-installateur wel deadlines om te halen en klanten om tevreden te stellen. Volgens Bogert is de bedrijfsstructuur daarop aangepast. “Op iedere vijf medewerkers hebben wij één specialist die uit het vak komt. Iemand die gewoon fulltime werkt. Als je dat niet doet, loopt het in de soep.” Die specialist is geen teamleider, maar kan wel 5 mensen begeleiden. Bovendien doet die gewoon zijn eigen werk, waarbij hij tegelijkertijd een buddy is voor een handvol collega’s.

Direct en open

Buddy zijn betekent ook: elkaar de waarheid durven zeggen, benadrukt Bogert. “We zijn echt niet flauw voor elkaar, we blijven Zeeuwen natuurlijk – we zijn direct en nuchter. Maar omdat iedereen zichzelf kan zijn, kun je ook uitspreken wat je wilt.” Dat doen ze sinds een tijdje dagelijks tijdens het ‘verbeterbord’. “Elke ochtend komen we samen voor een whiteboard en schrijven we op wat goed gaat en wat niet. Dat is ook het moment om je hart te luchten.” In die sessies komt bijvoorbeeld naar voren dat de ene collega de kantjes eraf loopt, waardoor de ander dubbel zo hard moet werken. “In de discussie vragen we het team zelf naar oplossingen.”

Ongekend dat we van zoveel verschillende mensen zo’n sterk team hebben kunnen maken.

Volgens Bogert krijgt niemand een taak die zwaarder is dan dat hij of zij aankan. Maar binnen die taak is die persoon wél 100% verantwoordelijk. “Als jouw taak bij wijze van spreken schroefjes oprapen is, maar je vergeet er drie, dan krijg je net zo op je kop als degene die de constructie in elkaar moet zetten en de helft vergeet.”

Productief

Al met al is Preworxs net zo productief als elk ander bedrijf. Bogert: “Commercieel past het prima. We produceren tegen marktconforme prijzen en zijn net zo goed bezig onze processen te optimaliseren.” Voor slechts een enkele werknemer ontvangt Preworxs subsidie, maar voor het overgrote deel is ondersteuning niet nodig. “Iedere medewerker heeft evenveel waarde en verdient dus een goed salaris.”

Sterk team

Preworxs won de Techniek Inclusief Award onder meer omdat haar inclusiebeleid gekopieerd kan worden door andere bedrijven. “Voorwaarde is wel dat de directie 100% achter je plannen staan en de HR-afdeling van wanten weet”, zegt Sindy Wesdorp. “Iedereen kan hier morgen mee beginnen, maar het hele bedrijf moet het idee omarmen.” Bogert sluit zich aan bij zijn collega, en ziet dagelijks dat hun bijzondere aanpak werkt. “Tijdens het verbeterbord kijk ik wel eens om me heen. Dan denk ik: ongekend dat we van zoveel verschillende mensen zo’n sterk team hebben kunnen maken.”

Lees ook het Spraakmakers-interview met Annieke Nagtegaal en Rob Beekhuis van Hollander Techniek, de winnaars van de Techniek Inclusief Award in de categorie Groot

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!