In Nederland hebben we een hoog en een laag btw-tarief. In principe geldt op alles een btw-tarief van 21%, maar voor bepaalde diensten en goederen betaal je slechts 9%. Zou het niet slim zijn om die wat breder toe te passen – bijvoorbeeld ook voor reparaties aan cv-ketels?
Hoewel aan regels gebonden vanuit Europa, kan Nederland kiezen waar wel of geen laag btw-tarief voor geldt. Dat is mooi, want daarmee kun je als overheid iets stimuleren of juist ontmoedigen. Een beetje vergelijkbaar met een verlaagd bijtellingstarief voor elektrische auto’s. Zonder zo’n laag tarief zouden we een stuk minder Tesla’s op de wegen zien.
Om de circulaire economie te bevorderen zou de overheid wat mij betreft ook veel meer aan de fiscale knoppen mogen draaien. Een van de redenen waarom we nu nog vastzitten in een lineaire economie (lees: weggooi-maatschappij) is dat nieuwe spullen simpelweg relatief te goedkoop zijn en arbeid te duur. Of zoals een installateur mij ooit zei: “Het is goedkoper om honderd nieuwe spijkers te kopen dan één kromme spijker recht te slaan.”
Daarom snap ik niet dat er wel een laag btw-tarief geldt voor de reparatie van fietsen, maar niet voor de reparatie van cv-ketels. Of dat je wel maar 9% btw hoeft te betalen over de reparatie van schoenen en kleding, maar dat je voor de reparatie van een wasmachine het volle pond kwijt bent. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor het lage btw-tarief voor fietsen- en schoenenreparatie, maar het lijkt zo willekeurig. Want wil je als overheid dat we langer doen met onze spullen, stimuleer dat dan ook. Juist ook voor producten met schaarse metalen en grondstoffen, zoals installaties en elektrische apparaten.
Des te opmerkelijker is dat de overheid harde doelstellingen heeft voor de retour-inname van kapotte elektrische apparaten, zodat deze gerecycled kunnen worden. Mijn advies zou zijn: maak ook harde doelstellingen voor de reparatie van deze apparaten. Je hoeft geen circulaire connaisseur te zijn om te weten dat repareren enkele stapjes hoger op de circulaire ladder staat dan recyclen.
Beste overheid, maak een reparatiedoelstelling en zorg voor – zoals jullie het zo mooi noemen – flankerend beleid: repareer de btw-regels, maak repareren goedkoper!
Laurens de Vrijer
Deze column staat ook in het juninummer van E&W Installatietechniek.
Laurens de Vrijer is Teamleider Techniek Nederland Advies. In die rol adviseert en helpt hij grote en kleine technische installatiebedrijven en ondernemingen op allerlei vlak: van branchecijfers, aanbestedingen en fiscale zaken tot de overgang naar zero-emissievervoer en circulair installeren. Hij bereidt ze voor op nieuwe ontwikkelingen die op de bedrijven afkomen en helpt ze met kennis en praktische tools. Naast zijn werk houdt Laurens van wielrennen en hardlopen (marathon-pr 3:30), maar geniet hij ook graag van een schuimende tripel, een mooie malt whisky en een warme borrelhap.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!