Boaz Poppelier is jong, mbo’er én een serieuze carrièremaker. In 2020 werd hij zelfs Nederlands kampioen Elektrotechniek Gebouwen. Een insider dus, die weet waar hij over praat. Hoe denkt hij dat we techniek weer sexy kunnen maken voor mbo’ers?
Eerst even dit: hoe word je Nederlands kampioen Elektrotechniek?
“Door je best te doen en met plezier te werken. Je doet eerst mee aan een soort regionale kwalificatiewedstrijden tegen andere scholen en vervolgens neem je het op tegen de acht beste uit de provincie. En dan strijd je met deelnemers uit het land voor het kampioenschap.”
Is dat moeilijk?
“Ja, de competitie is behoorlijk zwaar en daarom trainen we van tevoren ook hard! Je hebt er natuurlijk best wat vakskills voor nodig. Maar wat je vooral nodig hebt is inzet, doorzettingsvermogen en plezier in je werk. En een beetje technisch inzicht natuurlijk.”
Leeft zo’n competitie onder jouw studiegenoten en collega’s?
“Ja, enorm! Als student wil je immers steeds beter worden en het is een spannende wedstrijd. Bovendien staat ‘Elektrotechnicus van het Jaar’ goed op je cv.”
Vind jij dat mbo-studenten en technici de waarderingen die ze verdienen?
“Nee, zeker niet. Kijk alleen al naar het uitgaan. Bij sommige kroegen kom je pas binnen als je een studentenkaart kunt laten zien van het hbo of van de universiteit. Daar sta je dan, als mbo-student. Dan is het toch net alsof jouw studie minder waard is? Ja, dat is wel een teleurstelling.”
Belachelijk toch?!
“Precies. Alsof hbo alles is… Goed opgeleide mensen met handigheid in techniek zijn net zo belangrijk en misschien nog wel veel schaarser.”
Wat moeten we volgens jou doen om dat idee weg te nemen?
“Nou, we zouden meer aandacht kunnen hebben voor de kampioenschappen. Onder meer op de sociale media. Denk aan NOS Stories op TikTok. Daarbij vind ik ook dat we iets trotser mogen zijn op wat we doen. Misschien is elektrotechnicus niet het eerste wat je in de kroeg zegt. En misschien spreekt topvoetballer wel meer tot de verbeelding, maar uiteindelijk heb ik een prachtig beroep!”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!