“Samen pionieren wij in aquathermie!”

Ondernemers: Cees Hoogendoorn (rechts) en Michel Tornij (links), Samen Duurzaam B.V. Scherpenzeel, sinds 2019.
Achtergrond: Installatietechniek.
Doen:
Duurzame nieuwbouwprojecten en aquathermie.
Medewerkers: 1.

Dromen

Cees: “Drie jaar geleden kreeg ik de kans om iets in de nieuwe ontwikkelingen met warmtepompen en aquathermie te gaan doen. Ik werkte aan een project in Zeewolde waar een tiental waterwoningen werden voorzien van deze techniek. Aquathermie was toen nog vrij nieuw in Nederland. Er was geen installateur die goed wist hoe dat werkt. Ik zag hier een hele goede toekomst in, omdat we in Nederland midden in de energietransitie zitten en we steeds meer op het water gaan bouwen. Zodoende is Samen Duurzaam B.V. ontstaan. Sinds een jaar doe ik dat met mijn compagnon Michel. Wij zijn echte pioniers in dit wereldje!”

Denken

“Met Samen Duurzaam B.V. focussen we voornamelijk op woonhuizen op het water. Zo hebben we afgelopen zomer zes waterwoningen in de Nassauhaven bij Rotterdam voorzien van warmtepompen met deze alternatieve bron. Momenteel werken we aan een project in zuidelijk West-Friesland, waar aan het eind van de Afsluitdijk 14 dijkwoningen een nieuwe installatie krijgen. Die zitten nu nog op propaan, maar willen collectief naar aquathermie. Ook uit de particuliere markt komen veel vragen over de mogelijkheden. Het rendement van de warmtepompen berekenen we door middel van de flow in de bron te vergelijken met de water themperatuur waardoor we de rendementen op verschillende plekken in Nederland kun meten. Deze gegevens houden we met opnemers heel nauwkeurig bij. Zo kunnen we in realtime de prestaties van de systemen in de gaten houden. Ook willen we deze gegevens gebruiken als een soort wetenschappelijk onderzoek, om in kaart te brengen wat aquathermie voor Nederland kan betekenen. Wij zijn hierin echt voorlopers. Er zijn wel installateurs die bekend zijn met aquathermie, maar er is er niet een die dit zo grondig monitort als wij.” 

Bij de Havenloft in de Nassauhaven van Rotterdam halen waterwoningen schone en duurzame energie uit het oppervlaktewater door aquathermie. 

Doen

“Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat aquathermie is, dan weten ze 9 van de 10 keer niet waar je het over hebt. Er is nog weinig regelgeving over, waardoor het vaak een heel gelobby is met gemeentes om vergunningen rond te krijgen. Inmiddels klinken er steeds meer geluiden van de overheid dat ze meer op het water willen bouwen, want op het land is de ruimte op. Bovendien moet er nog veel gebeuren willen we alle klimaatdoelen voor 2050 halen. Dus ik vermoed wel dat deze techniek nog gaat groeien. We krijgen nu al meer aanvragen dan we aankunnen. We hopen binnen tien jaar daarom flink te groeien en met 10, 15 monteurs naast woonhuizen ook bedrijven door heel Nederland te kunnen voorzien van schone en duurzame energie uit oppervlaktewater. Het is gewoon een hele mooie techniek. En het is fantastisch leuk om als bedrijf onderdeel te zijn van die  ontwikkeling!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!