Fietsparkeergarage-verwijzingen-Amsterdam-2

Onderweg zien welke fietsparkeergarages nog plek heeft

De Makers van Morgen/Onderweg zien welke fietsparkeergarages nog plek heeft

Niets is vervelender dan geen parkeerplek kunnen vinden. Of het nu om een auto óf fiets gaat. De gemeente Amsterdam breidde daarom vorig jaar het aantal fietsparkeergarages uit. Daarnaast is een begin gemaakt met het op slimme wijze communiceren welke fietsparkeergarages nog parkeerplaatsen beschikbaar hebben.

Ook fietsers kunnen in Amsterdam hun fietsen in speciale ondergrondse stallingen parkeren, en sinds kort zien ze via speciale displays langs de fietspaden waar nog plek is. Er zijn in totaal nu 6 displays die de actuele bezettingsgraad tonen van 3 parkeergarages rond de Amsterdamse Zuidas.

Fietsparkeergarages-verwijzingen-Amsterdam

Dynamische fietsparkeerverwijzingen

De eerste dynamische fietsparkeerverwijzigingen op de Zuidas in Amsterdam krijgen de data geleverd van Vialis, een Koninklijke VolkerWessels onderneming. Hiertoe haalt Vialis de data op van de fietsparkeergarages en stuurt deze vanaf een server door de lucht (via een 4G-verbinding) naar de displays langs de fietsroutes.

De manier waarop de fietsparkeergarages hun informatie verzamelen verschilt per garage: van realtime automatisch via een sensor tot handmatig meten en versturen. Op de fietsroutes kunnen fietsers nu makkelijk zien hoeveel plaats er is in welke fietsparkeergarage.

Fietsparkeergarages-verwijzingen-Amsterdam-3

Gemeente Amsterdam heeft al aangekondigd om het aantal displays uit te breiden en om deze fietsparkeerverwijzigingen ook bij Centraal Station, Amstelstation en bij het metrostation aan de Ferdinand Bolstraat te gaan plaatsen.

Fotografie: Paolo Bouman.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!