‘Verkeerslicht-guru’ Jeroen bestrijdt files en verkeerschaos

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Verkeerslicht-guru’ Jeroen bestrijdt files en verkeerschaos

Verkeer vlot en veilig laten doorstromen – dát is de superpower van Jeroen (22). Jeroen is Monteur Verkeersregelinstallaties bij SWARCO. “Een storing in een verkeerslicht kan files en chaos veroorzaken. Super tof als jij degene bent die dat in no-time oplost.”

Hoe word je Monteur Verkeersregelinstallaties?

“Tijdens mijn MBO Elektrotechniek niveau 4 liep ik stage bij SWARCO. Dat beviel enorm. Na mijn stage ben ik er gaan werken. Eerst als Monteur Openbare Verlichting, daarna maakte ik de overstap naar verkeersregelinstallaties.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Dat verschilt. Vaak verhelp ik storingen in de regelkasten van verkeerslichten of lampen te vervangen. Als het buitenwerk ernstig is beschadigd – bijvoorbeeld door een aanrijding– moet er soms een nieuwe mast komen. Op sommige dagen verhelp ik ook storingen aan de straatverlichting. Belangrijk werk: goed werkend verkeerslichten en heldere straatverlichting vormen de basis voor veilig verkeer.”

Mooi en spannend werk!?

“Best ja. Je werkt vaak langs drukke kruispunten, dus je moet altijd zorgen dat je geen gevaar loopt van langsrijdend verkeer. Voor het vervangen van straatlantaarns moet je soms ook de hoogte in. Langs de snelweg helemaal: daar zijn lichtmasten al snel 20 meter hoog! Hoogtevrees heb ik gelukkig niet.”

Doe jij ook alarmdiensten?

“Jazeker! Als ik wachtdienst heb, ga ik bij acute storingen direct daarheen. Op het scherm in de regelkast van de verkeerslichten lees ik de foutmelding af of ga op onderzoek uit met mijn diagnose-apparatuur. Zodra ik het probleem heb gespot, verhelp ik het direct. Soms zit dat in de hardware, soms in de software. Dat zijn altijd leuke puzzels.”

Dan ben jij echt de ‘redder in nood’…

“Precies. Laatst was er grote verkeerschaos op het Keizer Traianusplein in Nijmegen, een drukke verkeersader als je de stad binnenkomt. Het was spitstijd, werd al donker en een verkeerslicht werkte niet – alles zat muurvast. Gelukkig had ik het snel weer aan de praat en stroomde het verkeer weer normaal door. Dat geeft een kick: je ziet dat jouw werk écht verschil maakt.”

“Voor wachtdiensten krijg je een goede toeslag – da’s dubbel mooi”

Jeroen, Monteur Verkeersregelinstallaties bij SWARCO

Wat vind je het mooist aan je werk?

“Het leukst vind ik storingen aanpakken door met de techniek aan de slag te gaan. Je lost dan echt een puzzel op. Heb je de oplossing gevonden, dan geeft dat veel voldoening.”

Werk je veel met collega’s samen?

“Ik zie vaak genoeg collega’s en dat is gezellig, maar meestal ben ik alleen onderweg. Dat vind ik eerlijk gezegd heel prettig. Je volgt dan je eigen pad en dat geeft een gevoel van vrijheid.”

Heb je ook een ‘eigen’ regio?

“Ja, SWARCO heeft vestigingen in diverse regio’s, dus ik hoef niet het hele land door. Mijn regio is vooral Arnhem/Nijmegen en soms een stukje Limburg. Meestal overdag, soms ’s avonds en af en toe een wachtdienst. Dan reageer je als ‘vliegende kiep’ op acute storingen. Dat is top! Voor wachtdiensten krijg je een goede toeslag, da’s dubbel mooi.”

Over beloning gesproken: is je werkgever blij met je?

“Zeker. Dat ik er na mijn stage ben teruggekeerd zegt genoeg. Ik werk hier nu bijna 5 jaar, naar volle tevredenheid. En, heel belangrijk: met genoeg ruimte om me verder te ontwikkelen.”

Doorgroeien, belangrijk! Waar wil jij heen?

“Ik wil mij verder ontwikkelen als specialist in verkeerslichten. Er is veel te leren, want verkeersregelinstallaties worden steeds slimmer.”

Pardon, slimme verkeerslichten?

“Ja, steeds vaker zijn die connected en staan ze in verbinding met een centrale of andere aansturingssystemen. De springen op rood of groen op precies het juiste moment voor optimale doorstroming van het verkeer – vlot en veilig. Dáár doen we het voor.”

 

Meer weten?

Jeroen is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over zijn functie Monteur Verkeersregelinstallaties.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!