‘Smartphone-redder’ Jeroen geeft apparaten een tweede leven

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Smartphone-redder’ Jeroen geeft apparaten een tweede leven

Jeroen van Veen (20) is technologiemonteur bij Megarepair.nl. Hij krijgt defecte mobieltjes, tablets en laptops weer aan de praat, tot grote vreugde van de eigenaren. Soms roept zelfs de politie zijn hulp in!

Wat doet een technologiemonteur precies?

“Ik repareer smartphones, tablets en laptops. Ik vervang het scherm of de accu, maar vaak gaat het verder. Dan moet de technologie tot het laatste schroefje uit elkaar. Dat is meteen ook het leukst, als het echt een puzzel wordt. Maar bijna alles kunnen we repareren, ruim 90% krijgen we weer werkend. Alleen waterschade en problemen in het moederbord zijn vooralsnog lastig te herstellen.”

Hoe kreeg je al die kennis in huis?

“Ik werk al bijna vijf jaar bij Megarepair.nl. In de begintijd studeerde ik economie en ondernemen en vervolgens een paar jaar game development. Ik begon op een andere afdeling, maar toen ik de kans kreeg om op de reparatieafdeling te werken, werd ik meteen enthousiast. Van technologie maakt mijn hart toch een sprong. Ik moest wel eerst bijscholing volgen.”

Waar bestond die bijscholing uit?

“Het was een interne opleiding tot monteur van één jaar, waarbij je bij de basis begint – schermpjes en accu’s vervangen – en dan steeds ingewikkelder klussen krijgt, tot bijna het moederboard aan toe. Dat is zeg maar het brein van de techniek. Je moet veel leren, want we werken met veel verschillende toestellen en er kan veel stuk aan smartphones en computers.”

Zijn mensen blij met jouw werk?

“Nou en of! Telefoons en computers spelen vaak een grote rol in het leven van mensen. Ze bewaren er belangrijke documenten op en foto’s van dierbaren. Die willen ze absoluut niet kwijt. Het geeft veel voldoening om die informatie terug te halen door middel van reparatie.”

“Elk jaar komt er nieuwe technologie uit. Die moet je snappen. Het is learning on the job!”

Geef eens een voorbeeld

“Laatst was er een klant die een defecte telefoon had waarop zeer belangrijke foto’s stonden. Na de reparatie werden die gebruikt in een rechtszaak. Dan voel je je toch wel een lifesaver.”

De techniek ontwikkelt snel. Hoe blijf je bij?

“Elk jaar komt er weer een nieuwe generatie telefoons uit met technologie die nóg geavanceerder is en dan moet je aan de bak. Het is learning on the job, dat is te gek. Ik hoop binnenkort te beginnen met een opleiding tot gecertificeerd Apple-monteur. Dat is een online cursus van dik een jaar. Elke dag een paar uurtjes. Mijn collega doet nu een opleiding microsolderen. Dan moet je solderen op haast chipniveau, heel specialistisch en gedetailleerd werk. Zeker als je met compacte smartphones aan de slag gaat. Dat lijkt mij ook wel wat.”

Geeft je baas je veel ruimte om verder te leren?

“Jazeker. We willen als bedrijf richting 100% reparatie. Dat betekent dat we ook het moederbord moeten kunnen herstellen, bijvoorbeeld via microsolderen. Reparaties op niveau 4 noemen we dat. Onze baas stimuleert ons dat we opleidingen volgen, waardoor we steeds complexere reparaties aankunnen.”

Hou je dan wel eens een schroefje over?

“Heel soms. Dan zit er niks op en moet je deels opnieuw beginnen. Maar ik maak altijd een ‘mentale map’ van wat waar zit. Je werkt met je handen én met je hersens. Die combinatie maakt het heel leuk en uitdagend.”

Is het een baan met toekomst?

“Zeker. In een circulaire economie wordt repareren alleen maar belangrijker! Ik zie mij dit nog jaren doen. Sleutelen aan smartphones en computer blijft gewoon leuk omdat zo divers is en de technologie zich razendsnel ontwikkelt. Bovendien werken we met een hecht team. Buiten werktijd drinken we vaak genoeg een biertje samen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!