“Superheld worden, dat leek me wel mooi!”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Superheld worden, dat leek me wel mooi!”

Ondernemer: Bram van der Kraan (1992), Van der Kraan loodgietersbedrijf Den Haag
Opgericht: “In 1990 door mijn vader; ik ben in 2006 ingestapt.”
Achtergrond: Hout- en meubileringscollege, BBL installatietechniek (vakdiploma’s Gas & water en Bouwkunde)
Doet: Traditioneel loodgieterswerk en aannemerswerk
Medewerkers: “Vier man in de buitendienst, mijn moeder zit op kantoor.”

Dromen

“Als kleine jongen waren mijn toekomstdromen niet heel realistisch. Superheld worden, dat leek me wel mooi. Spiderman bijvoorbeeld. Dan ging ik zelf zitten knutselen aan handschoenen, verzinnen hoe je daarmee aan de muur kon plakken. Maar ook later zag ik het licht nog niet: ik ging liever lekker stappen met mijn vrienden dan naar school. Om me een beetje bij de les te houden, zette mijn vader me aan het werk in zijn loodgietersbedrijf. De eerste drie jaar zag ik dat meer als noodzaak om wat centen in mijn zak te hebben, maar vanaf een jaar of zeventien begon ik toch enthousiaster te worden. Terug naar school dus, BBL werkbouwkundige installatietechniek. De avondopleiding, daar waren de andere leerlingen vaak ook al aan het werk en dus wat serieuzer, net als ik inmiddels. Na deze opleiding ging ik door: met verschillende vakbekwaamheidscursussen verdiepte ik me verder in gas- en watertechniek en dak- en zinkwerk, nu voor het vakdiploma aannemer. Mijn passie voor het vak werd steeds groter; dan is verder leren geen ‘moeten’ meer, maar machtig interessant. Inmiddels geniet ik volop van het werk. We hebben een mooi bedrijf: mijn vader is ermee begonnen en heeft een supergoede reputatie opgebouwd. Nu werken we samen, met twee vaste krachten en mijn moeder op kantoor, waar nodig aangevuld met zelfstandige jongens die we goed kennen.”

Denken

“Er gebeurt een hoop in onze branche. Duurzaamheid, nieuwe technologie; het is mooi om te bedenken welke rol je daarin wilt spelen. Wij hebben een duidelijke keuze gemaakt: focussen op het loodgieterswerk en de klussen die daarbij komen kijken. Ik loop niet achter de nieuwste trends aan – juist niet! Als iedereen zich massaal stort op warmtepompen, kijk ik waar daardoor de gaten vallen. En dat is bij het ambachtelijk loodgieterswerk: daar is een steeds groter tekort aan. Ons vak is essentieel voor een gezond leefklimaat. Als je huis niet wind- en waterdicht is, je water niet op orde en je afvoer onbruikbaar, dan zit je meteen in de problemen. In de bestaande bouw, met name bij oude huizen, speelt dat enorm: mensen die maanden met lekkages zitten omdat de experts ontbreken om het probleem te verhelpen. Wij werken veel in de regio Den Haag, met veel oude huizen. Zonder een goede loodgieter gaan die snel achteruit. Vaak merk je dat mensen heel blij zijn dat een probleem dan toch is opgelost. Ben je toch een soort superheld, hahaha.”

Doen

“De telefoon van mijn vader is onze eigen persoonlijke Google leadgenerator. Die man heeft 40 jaar kwaliteit en service geleverd, dat is onbetaalbare reclame. Zijn telefoon rinkelt altijd, zeker nu met de energietransitie: ‘Ben ik al toe aan nieuwe riolering? Gaan we de boel meteen isoleren? Moet ik van het gas af?’ Hij heeft zo ongeveer in half Den Haag aan de keukentafel gezeten. Verder probeer ik slim om te gaan met online mogelijkheden. Zo komt er ook werk binnen via echteloodgieter.nl en echtedakdekker.nl. Dreigt er een storm, dan stop ik wat meer geld in Google Ads zodat we bovenaan staan als mensen met spoed een reparatie nodig hebben. Daarbij doe ik ook acquisitie bij verschillende bedrijvenverenigingen. Zo komt overal wel business uit. In principe pakken we alles aan, van een kraan vervangen bij oma om de hoek tot complete renovaties. Dat laatste vind ik altijd mooi: zorgen dat een oud pand met moderne technieken weer klaar is voor de toekomst. Het liefst zou ik nog eens in een 17e-eeuws pand aan de slag gaan: compleet renoveren zónder dat je de moderne ingrepen ziet.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!