The Line: futuristische 170 km lange megacity in aanbouw

De Makers van Morgen/Fast Forward/The Line: futuristische 170 km lange megacity in aanbouw

Op het land en de regering van Saoedi-Arabië is van alles aan te merken. Maar één ding is alleen al uit (bouw)technisch opzicht wel even de aandacht waard: The Line, de 170 km lange spiegelende megacity in de woestijn. Want hoe futuristisch de plannen ook klinken, die is wel degelijk in aanbouw.

De piramides van Gizeh, de Chinese Muur – en nu The Line. Het klinkt wat gezwollen, maar de geplande ‘wolkenkrabber op stadsformaat’ in Saoedi-Arabië heeft alles in zich om uit te groeien tot een achtste wereldwonder. Stel je voor dat je díe klus als installateur op je bordje krijgt!

Spiegelstad

Kort samengevat is  The Line een enorme gespiegelde structuur die naar verwachting een stad van ongeveer 9 miljoen inwoners zal huisvesten, wat ruwweg gelijk is aan de bevolking van New York City. De schaalgrootte van The Line is immens – deze futuristische megacity wordt een complete wereldstad achter een glanzende gevel, van maar liefst 170 km lang, 500 m hoog en (slechts) 200 m breed. De ligging van deze kaarsrechte spiegelgevelstad is perfect oost-west, vanaf de stad Tabuk in het binnenland tot aan de Rode Zee.

Anders dan elke andere wereldstad krijgt The Line geen wegen, geen auto’s en geen uitlaatgassen. De gezondheid en het welzijn van mensen krijgen voorrang op transport en infrastructuur; de volledige stad moet in de toekomst draaien op 100% hernieuwbare energie en 95% van het land zal behouden blijven voor de natuur. 

Grootste grondwerk

Uiteraard zijn er enorme praktische hordes te nemen, om nog maar te zwijgen van vermeende mensenrechtenschendingen en ecologische problemen, maar de Saoedische kroonprins en feitelijke heerser Mohammed bin Salman zijn vastbesloten om The Line te bouwen. Sterker nog: waar sceptici bij de presentatie van de plannen in 2017 vooral vreesden voor luchtfietserij, zijn de werkzaamheden wel degelijk in volle gang.

The Line in aanbouw – februari 2024

Een recente video (hieronder) laat ‘s werelds grootste grondwerk zien, dat zich uitstrekt over vele kilometers woestijn, met graafmachines en rijen vrachtwagens die druk bezig zijn met het voorbereiden van de noodzakelijke funderingen voor het gebouw. De schaal is ongelooflijk en het werk gaat 24/7 door om miljoenen kubieke meters grond en water per week te verplaatsen.

Neom-project

The Line is het meest opvallende deel van het Saoedi-Arabische Neom-project. Daarnaast is er een ongelooflijk aantal andere plannen in voorbereiding die het land moeten helpen om over te stappen van een aardolie-economie naar een emissievrije, op toerisme gebaseerde toekomst. Zo zijn er plannen voor een kubusvormige wolkenkrabber groot genoeg om 20 Empire State Buildings te bevatten, een aantal spectaculaire wolkenkrabbers en een arena die komt te hangen op een klif.

De eerste fase van The Line is naar verwachting in 2030 klaar. Met 9 miljoen inwoners moet het straks ongeveer een kwart van alle Saoedi’s herbergen. Het totale Neom-project kost naar verluidt 500 miljard US-dollar en creeert zo’n 460.000 banen.

Bron: Neom.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!