“Verbeter de wereld, begin bij je eigen bedrijf”

‘Meer medewerkers, meer zorgen. Ik wens je veel personeel…’, zei één van mijn mentoren ooit. Tegenwoordig zou dat klinken als: ‘Blijf wendbaar, flexibel en hou je kosten in de tang…’

Dat is nog altijd een goed advies. Maar uitzonderingen daargelaten: als je een bedrijf hard wilt laten groeien heb je toch écht regelmatig nieuwe, liefst gemotiveerde medewerkers nodig. En juist die lijken in deze bizarre hoog conjunctuur aan het einde van de pandemie almaar moeilijker te vinden.

Het eerst wat je dan kunt doen, is zorgen dat je zorgen dat je er zo min mogelijk nodig hebt. Plan optimaal, werk ‘prefab’ waar het kan en automatiseer maximaal. Kom je dan nog steeds handen tekort, dan zit er niks anders op dan toch mensen te gaan zoeken. Het is duidelijk dat dat in de installatiebranche tegenwoordig een enorme uitdaging is. En gek genoeg: dat is helemaal niet nodig!

Jonge mensen willen namelijk niet alleen werken voor een zak geld, maar vooral voor een mooi doel. Zoals de energietransitie – één van die zaken waar ze echt warm voor lopen. (En terecht, want hun generatie zal nog meer de desastreuze gevolgen ondervinden van ons jarenlange gebruik van fossiele brandstoffen.) Als zij in hun nieuwe baan kunnen helpen om de opwarming van de aarde te helpen beperken, doen ze niet alleen iets goeds voor de wereld maar ook voor zichzelf. Mijn ervaring met start-ups en scale-ups is dat jonge mensen echt geen extreem hoge salarissen en onredelijke arbeidsvoorwaarden eisen. Nee, ze willen vooral voelen dat ze daadwerkelijk iets bijdragen – en het liefst natuurlijk ook nog leuk hebben.

Een slimme werkgever speelt daarop in door niet alleen zijn vacatures te adverteren, maar vooral ook zijn uiteindelijke doel. Dat kan nooit alleen geld verdienen zijn. Rendement en impact kunnen heel goed samengaan maar vergen wel een lange termijnvisie én aandacht voor een duurzame bedrijfscultuur. En juist daaraan ontbreekt het nog in veel ondernemingen. Het gaat jongeren erom niet alleen voor een bedrijf maar ook ergens naar toe te kunnen werken. Niet alleen een zonnepaneel of laadpaal te installeren, maar ook te voelen dat ze bijdragen aan een schonere wereld. Als je die boodschap met oprechte betrokkenheid kunt overbrengen vind je die medewerkers echt wel. Verbeter de wereld, begin bij je eigen bedrijf.

 

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!