Verhelderend: de 10 heetste vragen over warmtepompen

De Makers van Morgen/Verhelderend: de 10 heetste vragen over warmtepompen

De warmtepomp is niet aan te slepen. Zeker nu vanaf 2026 huiseigenaren verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te kiezen. Veel mensen willen nú al overstappen, maar er zijn ook nog veel vragen. We zetten de 10 meest gestelde op een rij. 

 1. Wat is de levertijd van een warmtepomp?
  Door de coronapandemie hebben we een flink tekort aan chips. Deze zijn onmisbaar in warmtepompen en het aanbod van warmtepompen achter blijft op de groeiende vraag. Ook andere materialen zijn schaars, waardoor de levertijden voor warmtepompen flink zijn opgelopen, van ruwweg zes tot zelfs twaalf maanden. Naar verwachting zijn warmtepompen tot eind 2022 nog beperkt leverbaar.
 2. Wat kost een warmtepomp?
  Hoeveel je precies voor de aanschaf en de installatie betaalt, hangt af van het merk en het type warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel komen de kosten uit op een totaalbedrag tussen € 5.500,- en € 8.000,-. Voor een all-electric warmtepomp betaal je in de meeste gevallen tussen € 8.000,- en € 15.000,-.
 3. Hoe snel verdien ik de investering terug?
  De aanschaf van een warmtepomp is een investering die je niet volledig terugverdient. Toch kan een warmtepomp een flinke besparing opleveren op de energierekening. Als de prijs van aardgas de komende jaren sneller stijgt dan die van elektriciteit, loopt die besparing zelfs verder op. Goed om te weten: van de overheid kan je subsidie krijgen wanneer je een warmtepomp aanschaft.
 4. Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in?
  Warmtepompen zijn er in vele soorten en maten. Meestal heeft een warmtepomp een binnenunit en een buitenunit, maar er zijn ook warmtepompen zónder buitenunit. Een all-electric warmtepomp, die een binnenunit én een forse boiler heeft, neemt meestal meer ruimte in dan een hybride warmtepomp. Maar ook hybride warmtepompen hebben naast de (bestaande) cv-ketel ruimte hebben voor een binnenunit. De installateur kan uiteraard de exacte afmetingen geven van de warmtepomp die het beste past bij de woonsituatie.
 5. Hoeveel geluid maakt de buitenunit?
  In 2021 zijn de wettelijke normen voor het geluid van buitenunits aangescherpt. De buitenunit mag bij de buren niet meer dan 40 dB aan geluid produceren. Ook de plaats en de manier waarop de buitenunit wordt bevestigd, hebben invloed op het geluidsniveau. Een installateur kan hierbij helpen en adviseren bij het vinden van een geschikte plek.
 6. Heb ik een vergunning nodig voor een warmtepomp?
  Plaats je de buitenunit aan uw gevel of op het dak, dan heb je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Ook als de unit aan de straatzijde komt, kan het nodig zijn dat de welstandscommissie een uitspraak doet over je plannen. Informeer vooraf bij de gemeente naar de regels en voorwaarden.
 7. Heeft een warmtepomp een hoger of een lager rendement dan een cv-ketel?
  Het rendement van verwarmingstoestellen kun je vergelijken met behulp van de zogeheten Coefficient of Performance (COP). De COP laat de verhouding zien tussen de hoeveelheid energie die een systeem verbruikt en de warmte die we daarvoor terugkrijgen. De COP is de geleverde warmte (in kWh) gedeeld door de benodigde energie (in kWh). Bij de verbranding van gas in een cv-ketel gaat energie verloren. De COP van de cv-ketel is daarom lager dan 1. Een moderne hr-cv-ketel, met een rendement van 94% heeft een COP van 0,94. Een warmtepomp kan wel een COP hebben van 4 of 5. In dat geval levert iedere kWh elektriciteit dus het vier- of vijfvoudige aan warmte op. Dat betekent niet dat een warmtepomp vier of vijf keer zo efficiënt is als een hr-cv-ketel. De stroom die nodig is voor warmtepompen wordt nog altijd voor een groot deel opgewekt in centrales waar veel energie verloren. Voor een eerlijke vergelijking kijken we daarom ook naar de CO2-uitstoot. Is de COP van een warmtepomp hoger dan 2, dan is de totale CO2-uitstoot lager dan bij een hr-cv-ketel.
 8. Wat is het verschil tussen een hybride en een all-electric warmtepomp?
  Een all-electric warmtepomp verwarmt een woning zonder hulp van een ander verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp heeft die hulp wél nodig. In zo’n systeem zorgt de (elektrische) warmtepomp vrijwel het hele jaar voor voldoende warmte in huis. Op héél koude dagen lukt dat niet en moet de cv-ketel bijspringen. Een all-electric warmtepomp is in de praktijk mogelijk in een woning die goed geïsoleerd is. Met een hybride warmtepomp bent u (nog) niet van het gas af, maar maakt u uw huis wél een stuk duurzamer. Het gasverbruik voor verwarming ligt met een hybride warmtepomp zo’n 70% lager dan met alleen een cv-ketel.
 9. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
  Helaas zijn niet alle woningen in Nederland al geschikt voor een all-electric warmtepomp. De meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd moeten eerst worden voorzien van (meer) isolatie. Een huis dat ná 2000 is gebouwd, kan in de meeste gevallen probleemloos verwarmt worden met een all-electric warmtepomp. Sinds een paar jaar zijn nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal zo goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan al geplaatst worden in een huis met matige isolatie of een huis dat deels is na geïsoleerd.
 10.  Zijn de bestaande radiatoren in mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
  Kiest je voor een hybride warmtepomp, waarbij de cv-ketel te hulp schiet op koude dagen, dan is het vervangen van uw radiatoren in de meeste gevallen niet nodig. Bij de all-electric warmtepomp ligt dat anders. Daarvoor zijn speciale radiatoren met een grotere capaciteit of convectoren nodig. Overigens combineren veel mensen een warmtepomp met vloerverwarming.

(Met dank aan de input van Feenstra.)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!