“Werkstress en burn-out? Love is the answer!”

De Makers van Morgen/Opinie/“Werkstress en burn-out? Love is the answer!”

Het zijn bizarre tijden. Oorlog in Europa, politieke spanningen, exploderende energieprijzen, onderbezetting, oververhitte business… Juist nu de lente begint en we snakken naar een relaxte post-corona ‘summer of love’, lopen we meer dan ooit op onze laatste benen.

Werkstress staat met stip op nummer één als meest voorkomende beroepsziekte: maar liefst 17% van Nederlandse beroepsbevolking heeft er last van – da’s 1,5 miljoen mensen. Het lijkt verdorie wel besmettelijker dan corona!

De oorzaak? Werkstress hangt vaak samen met drukke gezinssituaties. Nog altijd loert en suddert overal corona, zeker op scholen, waardoor veel ouders onverwachts gedwongen zijn hun kinderen thuis op te vangen. Bij mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel kan dat flink wringen: ‘Kies ik voor de zaak of voor het gezin?’ Het eerste lijkt een voor de hand liggende keuze, maar zo simpel is dat niet.

Als fatsoenlijk werkgever vraag je je medewerkers nooit naar de aard van hun ziekte. Maar een goeie baas hoeft dat ook niet te vragen: die herkent de symptomen. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, het werk niet meer op tijd af kunnen ronden, allemaal tekenen aan de wand. In mijn jaren als werkgever bij RTL, CNBC en Startupbootcamp voelde ik me in zulke situaties vaak machteloos en keek ik allereerst naar de impact op mijn bedrijfsvoering, naar planning, naar kosten en gederfde inkomsten. Logisch, vond ik toen, want een burn-out kost je bedrijf al snel zo’n € 250 per medewerker per dag.

Zelf heb ik door schade en schande geleerd dat een scherp oog en luisterend oor al wonderen kunnen doen. Praat met je medewerkers, geef ze de waardering die ze toekomt. Stuur mensen tijdig naar huis, wees flexibel, wees begripvol en denk mee. ‘Love is the answer’.

Gaat het toch mis en is een langere periode van ziekteverzuim onvermijdelijk, dan is het zinloos te hard aan te dringen om weer aan de slag te gaan. Re-integratie vereist goed contact tussen werkgever en medewerker. Als je dat kunt behouden geef je niet alleen je medewerkers het vertrouwen dat ze verdienen, maar bespaar je ook veel werk en kosten. Want als we in deze tijden in de techniek één ding weten: het vinden van goeie medewerkers is al moeilijk genoeg, dus behoud (van de goeie) is topprioriteit!

Dat klinkt soft, als een ouwe hippie? Toch niet: het is puur ondernemerschap. Zorg dat je de symptomen tijdig herkent en blijf burn-out voor – bij je mensen en bij jezelf. Want het cliché klopt: voorkomen is beter. Dat werkt prettiger. En is netto aanzienlijk voordeliger.

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!