Windturbines groot en lelijk? Vortex biedt slank alternatief

De Makers van Morgen/Windturbines groot en lelijk? Vortex biedt slank alternatief

Windturbines zijn een hot topic bij de gemeenteraadsverkiezingen. Gemeenten moeten meer groene stroom opwekken, maar niemand wil zo’n witte reus ‘in de achtertuin’. Is de Vortex Nano de oplossing?

De Spaanse start-up Vortex heeft een kleine, slanke windgenerator ontwikkeld zónder wieken. Hij wekt stroom op uit wind door het aerodynamische effect dat vortex shedding heet: de turbine trilt mee met de wind en drijft zo een kleine generator aan. Zonder wieken, zonder grote slagschaduw en vrijwel zonder geluid.

Het eerste serieuze prototype voor serieproductie, de Vortex Nano, is 2,75 meter hoog en levert tot 100 watt vermogen. Da’s bescheiden (een conventionele turbine-met-wieken van 100 meter levert al snel 1 megawatt), maar volgens uitvinder David Yáñez is de Vortex wel heel geschikt voor huis-tuin-en-keuken-gebruik.

Vind je ze mooi of lelijk? Da’s vooral een kwestie van smaak. En van kleur: zet er een rijtje van langs je erfscheiding, verf ze groen als Toscaanse cipressen en je hebt je eigen energie-opwekkende bomenhaag!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!