Zonnepanelen voortaan verplicht op Berlijnse daken

De Makers van Morgen/Zonnepanelen voortaan verplicht op Berlijnse daken

Met ingang van 2023 is het vastgoedeigenaren in Berlijn verplicht om op daken van gebouwen zonnepanelen te installeren. De nieuwe ‘Solargesetz’ geldt ook bij renovatie van bestaande daken.

De nieuwe regel geldt voor woongebouwen, bedrijfspanden en industrie. De nieuwe regel is ingesteld om de capaciteit aan duurzame energie in Berlijn versneld fors uit te breiden. Het initiatief moet daarnaast gezinnen stimuleren om de overstap naar duurzame bronnen te maken, waardoor hun onkosten voor energie uiteindelijk kunnen dalen. 

Minstens 30% oppervlak voor zonnepanelen

De wet schrijft voor dat minstens 30% van een dak gebruikt moet worden voor de installatie van zonnepanelen. Bij bestaande gebouwen kunnen dakconstructies en dakramen wel worden afgetrokken van de oppervlakte die in aanmerking komt voor de installatie van zonnepanelen. Gebouwen met een bruikbare oppervlakte tot 50 m2 zijn vrijgesteld van de nieuwe verplichting. 

Onafhankelijk advies

Berlijn gaat de burgers helpen bij financiering van de aankoop van installaties en toegang tot gespecialiseerd advies. Zo wil het de burgers stimuleren én ondersteunen bij de overstap naar duurzame energie. Berlijners kunnen daarvoor terecht bij het nieuwe Solar Center Berlin, voor gratis advies aan particulieren én bedrijven.

Het stadsbestuur van Berlijn heeft voor het SolarPlus programma een budget gereserveerd van € 23,7 miljoen. Dat programma loopt tot eind volgend jaar en is bedoeld om bedrijven en huishoudens te helpen bij de financiering van zonne-installaties, ook voor monumentale gebouwen.

(Bron: Change.Inc)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!