‘Bespaarkoning’ Nick verduurzaamt Rotterdam

Dankzij servicemanager Nick Noordzij (31) is Rotterdam straks weer een beetje schoner en leefbaarder. Voor Van Dorp Installaties bedacht hij City Solutions (CISO), een slim logistiek concept voor monteurswerk in de stad met elektro(bak)fietsen en -scooters. Die besparen per jaar 75% van de ritten, mandagen aan files, maandsalarissen aan P-tickets én tientallen tonnen CO2! 

Nick, hoe ben jij in de techniek beland?

“Ik heb een commerciële achtergrond en ben na mijn studie Marketing & Communicatie aan de slag gegaan bij een technisch bedrijf, Imtech. Daar ontdekte ik dat ik de techniek in wilde. Via diverse technische opleidingen heb ik me omgeschoold en ben ik bij Imtech werkvoorbereider geworden. Later heb ik daarnaast HBO Technische Bedrijfskunde gedaan aan de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels werk ik alweer dertien jaar in de installatiewereld, waarvan bijna zes jaar bij Van Dorp.”

Wat is City Solutions?

“CISO is een onderdeel van Van Dorp Installaties en wordt aangeboden als een dienst. We doen technisch beheer van gebouwen in binnensteden, maar zijn daarbij ook mobiliteitspartner voor een steeds autoluwere stad. We zitten midden in het centrum, houden geen magazijnvoorraad aan, komen naar het werk met het OV en gaan met een elektrische bakfiets of -scooter naar onze klanten. Alle bestellingen krijgen we aan de rand van de stad afgeleverd en komen met één elektrisch busritje per dag naar ons toe.”

Nick Noordzij in Rotterdam
Nick Noordzij in Rotterdam.

Hoe begon dit?

“Wij doen het technisch beheer voor 150 panden in de binnenstad van Rotterdam, van gymzalen tot kantoren. Dat zijn een heleboel kleine autoritjes per dag, plus veel vrachtverkeer van leveranciers naar ons magazijn. Op een dag, we zaten met elkaar wat te drinken, vertelden een paar monteurs dat ze weer een halve dag in de file hadden gestaan. ‘Tja, dat hoort er nou eenmaal bij’, reageerden we gelaten. Maar opeens realiseerden we ons: Dat is absurd – zou dat niet anders kunnen?”

Wat zag je gebeuren?

“Het aantal klanten in de binnenstad was al groot. En dat groeit alleen nog maar verder doordat veel jonge mensen in de stad gaan wonen en nog meer bedrijven en organisaties aantrekken. Tegelijk zie je dat op steeds meer plekken in binnensteden geen auto’s meer mogen komen. Gemeenten zijn bezig met mobiliteitsconvenanten en willen minder ritten in het centrum. Negentien grote steden willen al per 1 januari 2025 alle auto’s op fossiele brandstof weren uit milieuzones. En ons businessmodel was nog steeds ‘de buitendienstmedewerker met een busje vol gereedschap’.”

Wat dacht je toen?

“Dat kan anders! Duizenden mensen gaan met het OV naar hun werk, waarom zou dat voor ons installateurs niet kunnen? Waarom zouden wij niet gewoon een vestiging midden in Rotterdam kunnen openen, midden tussen onze klanten? Mijn idee was dat we onze werkwijze en inrichting zouden aanpassen aan werken in een bepaald gebied. Dus niet aan één specifieke klant of project, zoals je wel vaker ziet in de markt, maar aan een omgeving. Dat klonk toen heel revolutionair. Maar het is eigenlijk zo simpel. Ik wilde er geen dikke businesscase over schrijven. We zijn het gewoon gaan doen, en onderweg op zoek gegaan naar oplossingen voor de problemen die we tegenkwamen.”

 

Een van Nicks collega’s op een elektro-bakfiets van City Solutions.

Hoe zijn jullie gestart?

“We konden in december 2019 terecht op de Weena: vijftig vierkante meter op de elfde verdieping. Daar begonnen we eerst met alleen een kantoor – zonder parkeren, zonder vergaderruimte en zonder magazijn. De stad faciliteert ons al met van alles: er ligt al OV, er is overal vergaderruimte met koffietentjes en broodjeszaken op elke hoek. We bleken zelfs prima zonder een eigen magazijn te kunnen: onze materialen laten we nu dagelijks just-in-time afleveren, op maat voor elke klus.”

Hoe komen jullie monteurs nu bij de klus?

“We hebben drie elektrische bakfietsen, een bakscooter, een overdekt scooterwagentje en elektrische auto’s aangeschaft. Knalgeel, de kleur van Van Dorp. Het gereedschap dat ze nodig hebben, nemen ze per keer mee. Dat is veel minder dan normaal – uit interne analyse bleek dat zo’n 80% van het standaard gereedschap in onze monteursbussen zelden of nooit wordt gebruikt! Tegenwoordig kun je al heel veel met je laptop. Heb je ergens speciaal gereedschap voor nodig, dan weet je dat vrijwel altijd van tevoren. Dat was in het begin even wennen, maar inmiddels kunnen we dat goed inschatten. Dat scheelt heel veel vervuilende en kostbare ritten. Ik denk dat onze monteurs nu meer dan 75% van alle ritjes maken met onze duurzame elektrische vervoermiddelen.”

 

Het CISO-kantoor van Van Dorp Installaties in Rotterdam.

En de onderdelen en materialen?

“We zijn sinds kort gevestigd in een mooi kantoor in de vroegere fietsenstalling van het Belastingkantoor Rotterdam op de begane grond. Daar hebben we elf pakketkluisjes. Brieven en pakketten van leveranciers komen niet meer naar ons, maar worden bezorgd bij een logistieke partner buiten de stad en komen één keer per dag met een elektrisch busje naar het centrum, waar de bezorger die aflevert in de kluisjes. De monteurs nemen hun spullen vanuit die kluisjes mee naar de klant.”

Wat scheelt dat?

“Veel! Nu we het systeem met die kluisjes erbij hebben, verwachten we dat het aantal stadsritjes in het centrum daalt van 820 ritten met auto of vrachtautorit naar slechts 210 elektrische ritjes met (bak)fiets of -scooter. Een daling van 75% van de ritten dus. Dat scheelt ons en onze leveranciers vele mandagen aan rijtijd en files, het scheelt al snel een paar maandsalarissen aan P-tickets én tienduizenden kilo’s CO2.”

Hoe gaat het verder?

“De volgende stap is dat we een partner zoeken voor onze afvalstromen. Bijvoorbeeld: als we bij onderhoud van een luchtbehandelingsinstallatie filters vervangen, is het afleveren van de nieuwe filters al prima geregeld, maar het afvoeren van de oude nog niet. Daarnaast willen we dit concept vanuit Rotterdam uitbreiden naar andere steden in Nederland. Een CISO-kaart in Nederland, dat lijkt me wel wat. Op 1 januari 2022 beginnen we al in onze volgende stad: Den Haag.”

Jouw idee, jouw kindje. Trots?

“Het is erg leuk om met een team samen zoiets op te bouwen. Ja, daar ben ik erg trots op. Gelukkig krijgen we binnen Van Dorp de ruimte om zulke ideeën uit te werken.”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!