Speeddaten met een duurzaamheidsapp

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/Speeddaten met een duurzaamheidsapp

Martin Hoekstra is algemeen directeur van ST/Warmte in Nieuwkoop. Hij helpt zijn klanten graag duurzamer omgaan met energie. Toen hij wegens corona tijdelijk niet naar prospects thuis kon, organiseerde hij ‘speeddates aan de zaak’. Die aanpak werkt – en is een blijvertje!

Waar liepen jullie tegenaan?

“In coronatijd konden we niet bij mensen over de vloer komen om advies te geven over het verduurzamen van hun woning. Terwijl juist in die tijd mensen veel thuis waren en veel nadachten over bijvoorbeeld hun energierekening, zonnepanelen of isolatie.”

Wat heb je daarop verzonnen?

“Sinds vorig jaar is ST/Warmte een InstalCenter-installateur en we kunnen dus gebruikmaken van de apps die zij aanbieden. Hun duurzaamheidsapp kan met een aantal kerngegevens vrij snel een scan maken van een woning of bedrijfspand. Omdat wij tijdens de coronabeperkingen niet naar prospects thuis konden voor een uitgebreid advies, hebben we corona-proof ‘speeddates’ geregeld bij ons op de zaak. Voor een goed adviesgesprek over isolatie en ventilatie, zonnepanelen, warmtepompmogelijkheden en afgiftesystemen voor individuele woningen.”

 

Hoe werkte dat in de praktijk?

“Heel leuk! Aan de hand van de InstalCenter-app konden we mensen binnen een half uur een eerste verduurzamingsadvies geven. Vrijblijvend, zo nodig inclusief een stappenplan – bijvoorbeeld eerst zonnepanelen en over twee jaar een warmtepomp – en vervolgens met een voorstel en offerte op mail. Dan kunnen ze daarna altijd nog een afspraak maken met een adviseur.”

Wat moet je ervoor doen?

“Het was nauwelijks extra werk. De app hadden we al. We hebben in ons pand in Nieuwkoop niet echt een showroom, maar wel een kantine van 3 x 5 meter. Daar hebben we binnen de 1,5-meter regels een speeddate-ruimte gemaakt. Balie erin, schotje ertussen, kopje koffie erbij en klaar.”

Wat levert het op?

“Het speeddaten is net even wat vrijblijvender dan een afspraak thuis van anderhalf uur. We merkten dat mensen het prettig vonden, dus ook nu het allemaal weer soepeler kan blijven we dat doen. We hebben nieuwe klanten ontmoet, maar ook bestaande klanten die wilden weten wat ze konden doen om energie besparen.”

 

Dus, netto een aanrader?

“Zeker. Nu bezoeken ook thuis weer mag, is de noodzaak van speeddaten op kantoor wat minder. Maar de laagdrempeligheid van de app helpt enorm! Het duurt gemiddeld 14 maanden voor iemand die de wens en de financiën heeft om te verduurzamen daadwerkelijk aan de slag gaat. Met deze speeddate-aanpak en de app zitten wij aan de voorkant van die klantreis.”

Als ik dat zelf ook wil doen, waar moet ik dan vooral rekening mee houden?

“Zorg vooraf dat je een aantal ‘recepten’ klaar hebt liggen, zodat de mensen naar huis kunnen met duidelijke oplossingen voor hun verduurzamingsvraagstuk.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!